Fastighetsägare hotar stämma Lycksele kommun
I början av maj stängde Skelleftekraft av elen för ett tiotal hyresgäster boendes hos Agro Mark och Fastighet i Kristineberg. Anledningen var att bolaget inte betalat en depositionsavgift på 20 000 kronor.
Annons
I dag har hyresgästerna fått tillbaka sin el, tack vare att Lycksele kommun gått in som garant för att Skelleftekraft får sina pengar. Kommunen har även uppmanat hyresgästerna att deponera sin hyra till länsstyrelsen så länge som ägaren inte löser sina förehavande med Skelleftekraft.
Men fastighetsägaren har en helt annan syn på saken. Peter Hennig, förvaltare hos Agro Mark och fastighet, anser att samtliga parter, kommunen, skelleftekraft och den förre ägaren, handlat i strid mot gängse regler.
– Vi både kan och vill vara seriösa hyresvärdar men om inte Lycksele kommun betalar de innestående hyrorna vi har rätt till kan vi inte ställa säkerheten till Skelleftekraft, säger Peter Hennig.
Hennig uppger till Hem & Hyra att bolaget nu stämmer kommunen, Skelleftekraft och den förre ägaren för deras agerande i saken.
– Vi stämmer dem på skyhöga belopp. Skelleftekraft skulle inte stängt av elen eftersom vi befann oss i tvist med dem, de skulle även ha skickat ett brev till socialnämnden innan de stängde elen, menar hennig och beskyller samtidigt den förre ägaren för att ha tagit in hyror som denne inte hade rätt till.
I centrum för bråket i Kristineberg ligger depositionsavgiften på 30 000 kronor, 20 000 till Skelleftekraft och 10 000 till en elleverantör.
Det rör sig inte om så stora pengar, varför kan ni inte betala så är saken ur världen?
– Nej, det kan vi inte för vi kan inte komma åt våra pengar på grund av Lycksele kommun. Vad ska vi göra? De har ställt till ett helvete för oss.
Eva Sandgren, socialchef på Lycksele kommun suckar när Hem & Hyra ringer upp.
– Vill han stämma oss är det upp till honom. Så länge vi inte vet hur han tänkt lösa problemet så är det hyresgästerna som får sitta emellan, därför var vi tvungna att agera. Vi förstår inte varför han inte löser frågan.
Att hyrorna skulle ha deponerats hos Länsstyrelsen är inte riktigt menar Sandgren som säger att kommunen försökt få till en deponering, men att det var svårare sagt än gjort.
– En del hyror har gått till hyresvärden. Vi tittar fortfarande på en möjlig lösning så att fastigheterna kan tvångsförvaltas. I längden kan vi inte hålla på och garantera ström utan att något händer.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.