Annons

Fastighetsägarkritik mot rapport

Nyheter Per-Åke Eriksson, vd för de privata hyresvärdarnas organisation, är kritisk till Hyresgästföreningens rapport. – Att hävda att femtiotusen hushåll skulle tvingas flytta är ett argument som saknar grund, säger han.​

​Hyresgästföreningens rapport om utredningens konsekvenser för landets låginkomsttagare får kritik från de privata hyresvärdarnas organisation, Fastighetsägarna.

Annons
Per-Åke Eriksson är vd för Fastighetsägarna.
Han ifrågasätter inte siffrorna över antalet låginkomsttagare i landets storstäder. Han är däremot kritisk till de slutsatser föreningen drar av dem.
– Vi vet att det finns låginkomsttagare i de tre storstäderna, så siffrorna stämmer säkert. Men att därav hävda att femtiotusen hushåll skulle tvingas flytta är ett argument som saknar grund, säger han.
Per-Åke Eriksson menar att Hyresgästföreningens rapport är bristfällig och bygger på spekulationer. 
– Var går smärtgränsen för de här människorna som ska tvingas flytta? Är det vid hyreshöjningar likt de som förslås i den statliga utredningen eller kanske vid de höjningar som införs med Hyresgästföreningens egen modell, systematiserad hyressättning? Det talar inte föreningen om, säger Per-Åke Eriksson.
 
André Johansson är utredare vid Hyresgästföreningen och har skrivit rapporten.
– Det finns tydliga räkneexempel i rapporten som Per-Åke Eriksson kan ta del av. Och det går inte att jämföra utredningens förslag med systematiserad hyressättning, det är som natt och dag, säger han.
Systematiserad hyressättning har införts på en rad orter i landet och innebär att hyresgästernas värderingar i högre grad ska styra hyrorna.
Det innebär bland annat högre hyror i attraktiva lägen. På tur står bland annat Stockholm och Uppsala.
– Visst kan det finnas personer som får svårt att bo kvar till följd av systematiserad hyressättning. Men det är en otroligt stor skillnad jämfört med hur många som skulle behöva flytta till följd av utredningens förslag, säger André Johansson.
 

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Kommunalt bolag kräver ännu högre höjning än privatvärdar: 10,76 procent Så kan din hyra bli lägre "bakvägen" – EU ger grönt ljus för efterlängtade momsregler Så ska hyran förhandlas – Hyresgästföreningen överens med värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.