Annons

Fastighetsägarna skrotar hyressättningsavgiften

Nyheter De privata hyresvärdarnas organisation Fastighetsägarna säger upp avtalet om hyressättningsavgiften. Avtalet strider mot de mänskliga rättigheterna, hävdar Fastighetsägarna och drar paralleller till Europadomstolens dom mot Byggnads. – Ytterst handlar det om att de vill ha marknadshyror, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.​

​Hyressättningsavgiften är den avgift som landets hyresgäster betalar till Hyresgästföreningen för att få hjälp med hyresförhandlingarna. Avgiften är på tio kronor i månaden och omfattar i princip alla hyresgäster, oavsett om de är medlemmar i föreningen eller inte.

Annons
Detta eftersom Hyresgästföreningen är skyldiga att förhandla för alla hyresgäster som så vill, enligt hyreslagen.
Avgiften administreras av hyresvärdarna som tar ut den på hyran varje månad och sedan skickar pengarna vidare till Hyresgästföreningen.
 
Allting regleras i ett särskilt avtal som upprättats parterna emellan.
Det är detta avtal som de privata fastighetsägarnas organisation, Fastighetsägarna, nu säger upp från och med den 1 januari 2008.
Anledningen är den uppmärksammade domen i Europadomstolen mot fackförbundet Byggnads och dess system med granskningsarvoden.
Domen visade att Byggnads system stred mot de mänskliga rättigheterna, enligt Fastighetsägarna. Och eftersom det finns tydliga paralleller till systemet med hyressättningsavgifter säger organisationen nu upp avtalet med Hyresgästföreningen, meddelar Fastighetsägarnas VD, Per-Åke Eriksson, i ett dokument som Hem & Hyra har tagit del av.
Men Fastighetsägarna har helt fel, enligt Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman som låtit advokatbyrån Lindhs DLA Nordic granska Europadomstolens dom.
För det första ansåg inte Europadomstolen att systemet med granskningsavgifter stred mot de mänskliga rättigheterna, enligt advokatbyrån.
 
För det andra skiljer sig de två systemen åt, eftersom hyressättningsavgiften är frivillig, något som granskningsarvodena inte var, enligt advokatbyrån.
– Ytterst handlar det här om att Fastighetsägarna vill ha fria inflyttningshyror och i längden marknadshyror, säger Barbro Engman till Hem & Hyra.
Hyressättningsavgifterna stod för 22 procent av Hyresgästföreningens intäkter år 2006, 165 miljoner kronor. De privata fastighetsägarnas hyresgäster bidrog med drygt 60 miljoner.
Att Fastighetsägarna nu säger upp avtalet innebär inte att hyressättningsavgiften försvinner. Men eftersom avgiften inte längre kommer att administreras via hyresavin, blir det svårt för Hyresgästföreningen att få in pengarna.
Alternativet blir då att föreningen endast förhandlar om hyrorna för de egna medlemmarna. De som inte är medlemmar i Hyresgästföreningen får då alltså själva förhandla med hyresvärden om hyran.  
 
Hyresgästföreningen ska i dagarna skicka ut ett brev till samtliga medlemmar i Fastighetsägarna där de erbjuder dem att teckna individuella förhandlingsordningar med föreningen.
– I ett läge där vi står inför stora förändringar på hyresmarknaden beter sig Fastighetsägarna för jäkligt mot hela systemet, säger Barbro Engman.
 

Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera" Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.