Annons

Fel i systemet orsakade hyreshöjning

Helsingborg Innan den 48-åriga mannen och hans familj hade hunnit flytta in i sin lägenhet i Helsingborg höjdes hyran med 1000 kronor. Den plötsliga höjningen berodde på att bostadsbolaget hade skrivit fel hyra i det kontrakt han signerat. Nu kompenseras familjen för den oväntade hyreshöjningen.
I januari skrev den 48-åriga mannen på ett kontrakt för en 95 kvadratmeter stor lägenhet i centrala Helsingborg. Hyran för bostaden var 8590 kronor, inflyttningen skulle ske först tre månader senare. Men innan familjen ens hade hunnit flytta in i bostaden fick de en ny avi med en ny hyra.

─ Enligt avin skulle vi betala cirka 1000 kronor mer i månaden, säger familjefadern och berättar att höjningen skulle få stora ekonomiska konsekvenser för familjen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

När han frågade den privata värden hur det kunde komma sig att hyran helt plötsligt höjdes fick han till svar att det berodde på en miss i systemet. Det visade sig att den hyra som stod på kontraktet han hade signerat var en gammal summa som inte gällde längre.

Annons

Eftersom hyresvärden inte var villig att kompensera för den oväntade hyreshöjningen vände familjen sig till hyresnämnden.

Under förhandlingarna i nämnden gick hyresvärden med på att själva stå för mellanskillnaden mellan den nya och gamla hyran de kommande elva månaderna. Hyresgästens kontrakt ändrades även så att uppsägningstiden i fortsättningen blir en månad istället för tre. 

Annons
Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.