Annons

”Felaktig statistik om läget”

Nyheter Hyresgästföreningens statistik om hyror i Stockholms innerstad jämfört med ytterområden är felaktig, hävdar Henrik Tufvesson på Fastighetsägarna i Stockholm. ​
Nyligen uppvaktade Hyresgästföreningen riksdagens civilutskott med en rapport om lägets påverkan på hyran.
Hyresgästföreningen har undersökt hur läget påverkar hyran i sex kommuner, däribland Stockholm, Göteborg och Malmö.
Undersökningen visar att uppfattningen om att hyrorna skulle vara lägre i attraktiva lägen inte stämmer.
I snitt är hyrorna 15-40 procent högre i stadskärnorna jämfört med ytterförorter, enligt Hyresgästföreningen.
Men Fastighetsägarna, som organiserar de privata fastighetsägarna, menar nu att Hyresgästföreningen inte redovisat statistiken rätt när det gäller Stockholm.
– Det är rent felaktigt att påstå att hyrorna i Stockholms innerstad skulle vara 30 procent högre jämfört med ytterstaden, menar Henrik Tufvesson, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Stockholm.
 
Fastighetsägarna menar att hyresnivån mellan innerstad och ytterstad i Stockholm skiljer 15 procent. Och att om lägenheter med samma standard jämförs så är hyresskillnaden i huvudstaden ännu lägre.
André Johansson på Hyresgästföreningen Riksförbundet, som gjort utredningen om lägets påverkan på hyran, ger Fastighetsägarna rätt när det gäller hyresskillnaden i Stockholm.
– Jag använde siffror från USK, utrednings- och statistikkontoret i Stockholm, men viktningen av lägenhetsyta föll bort. Hyresskillnaden är 15 procent mellan Stockholms innerstad och ytterstad, inte 30 procent som tidigare uppgetts. Samtidigt kvarstår faktum att läget har betydelse för hyran och att hyresskillnaderna i hela landet i snitt ligger på mellan 15-40 procent, säger André Johansson.
 
Fastighetsägarna framhåller den så kallade Malmömodellen som ett positivt exempel där ”arbetet med hyresdifferentiering har kommit en bit på väg”.
Malmömodellen innebär att varje bostadsområde och fastighet i kommunen ritas in i grupper framförallt beroende på läge.
Men lägenhetens standard har också betydelse i Malmömodellen.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.