Annons

Felaktiga rör orsakade stor vattenskada – kan hända i andra hus i Sverige

Örebro Något gick snett när vattenrören tillverkades 2006. Fjorton år senare orsakade de en stor vattenskada i ett studentboende i Örebro. Det var inte första gången de felaktigt producerade rören gick sönder – och kanske heller inte den sista.
Foto: Mattias Frödén
Har man inget vatten i kranen får disken vänta. Men Amanda Skill och hennes studentgrannar hade ändå tillgång dagtid till vatten i husets gemensamhetslokal. Där finns både toalett och dusch.

Det är bökigt att vara utan vatten. Och sitter man och pluggar eller sköter extrajobbet hemifrån är det inte helt oproblematiskt att ha hantverkare i lägenheten.

Det berättar Amanda Skill som bor i ett studentboende i Örebro där vattnet var avstängt dagtid under flera veckor, på grund av ett stambyte.
– Dagen innan de bröt upp väggen här i lägenheten höll jag i ett seminarium på Zoom. I det läget vill man verkligen inte bli störd. Värst är det att inte kunna gå på toaletten, säger hon och tillägger:
– Men det funkar ändå ganska bra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra träffade Amanda för några veckor sedan. Men allt började i månadsskiftet augusti-september i fjol när ett vattenrör gick sönder i en av lägenheterna i studentboendet, som ägs av Svenska kyrkan. Två enrumslägenheter blev närmast totalförstörda när vattnet forsade ut.
– Det blev jättestora skador och vi var tvungna att byta badrum, parkettgolv med mera, säger Mona Söderström som är vd för Svenska kyrkans bostäder i Örebro.

Bostadsbolaget tog kontakt med leverantören av rören, marknadsledande VVS-aktören LK Systems.
– De visste med en gång vad det handlade om, för det här hade hänt förut, berättar Mona Söderström.

Bolaget såg till att så fort som möjligt inspektera skadorna. Man kunde senare konstatera att flera andra rör av den här sorten var på väg att brista i huset.

Annons
Läs ocksåOfrivilligt isolerad av dålig snöröjning: "Jag hamnade i en husarrest"Nora Eklöv och Siv Johansson, som båda två påverkats av dålig snöröjning.

LK Systems lovade direkt att byta ut rören i hela fastigheten. Detta trots att garantin hade gått ut för länge sedan.
Anledningen: Vattenrören tillhör ett parti där plastblandningen blev fel vid tillverkningen under någon månads tid år 2006.

Rören är helt enkelt inte tillräckligt hållbara. Och det är inte första gången som de går sönder och orsakar vattenskador, enligt flera källor Hem & Hyra varit i kontakt med.
– Det här har varit ett stort problem för LK Systems och att det dyker upp igen efter så många år är nog lite jobbigt för bolaget. De hade nog trott att det här var över, säger Jan Fredriksson, redaktör på Svensk Byggtjänst och tidigare reporter på VVS-Forum.

Men hur många gånger det har skett kan inte han eller någon annan säga. Det vet bara LK Systems – som inte velat prata med Hem & Hyra. I ett mejl har bolaget dock medgett att ”just detta rör haft en brist” och att man därför tar kostnaden för reklamationen.

Läs ocksåKvinnan svimmade när hon öppnade brev – vräks: ”Minsta krav ångestfyllt”Kvinnan svimmade när hon skulle öppna brev med räkningar. Hedvig Söderlund, expert på utbrändhet, förklarar hur det kan gå till. OBS! Bilden till vänster är inte på kvinnan.
De gamla rören låg i stora säckar på gården utanför huset.

Enligt uppgift har bolaget agerat på liknande vis varje gång rören brustit med vattenskador som följd.

Och det är inte uteslutet att det kan hända igen, i andra fastigheter. LK Systems vet inte var rören sitter eftersom de har sålts via grossister – något som är standard i branschen. Och eftersom rören är inbyggda i väggarna finns det bara ett sätt att hitta dem: att de går sönder.
– Ja, så är det ju, konstaterar Hans Söderström, expert på installationsteknik på bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen.

Annons

Men han tycker inte att problemet ska överdrivas.
– När man tillverkar saker kan det bli fel. Och LK Systems verkar ha hanterat problemet på ett seriöst och professionellt sätt. Det kan också vara anledningen till att det här inte har diskuterats i branschen i någon större utsträckning. Vi har inte fått några rapporter om medlemsföretag som har drabbats av skadade rör, vilket gör att jag inte ser någon anledning att agera, säger Hans Söderström.

Hans Söderström, Installatörsföretagen, och Mona Söderström, vd för Svenska kyrkans bostäder i Örebro.

Arbete startade i januari och beräknades först ta 6-8 veckor per hushalva. Men det mesta har gått smidigt och hela huset blev klart den här veckan, efter 7-8 veckors arbete.
– Meningen var att det här skulle ha gjorts på en gång, men en underleverantör backade tydligen ur, säger Mona Söderström.

Hon berättar att LK Systems inte står för alla kostnader. Snickeriarbeten och brandskyddsisolering får Svenska kyrkans bostäder betala, liksom hyresrabatten som studenterna kommer att få. De förstörda lägenheterna får bostadsbolaget ersättning för via sitt försäkringsbolag.

Fakta: Mer om rören och huset
  • Rörtypen är testad och godkänd enligt marknadens regler. Men i det här partiet blev det fel i plastblandningen och defekterna upptäcktes efter att rören kontrolltryckts och installerats.
  • På Studievägen 18 finns det 61 lägenheter. Dessa är alla ettor på 29,5 kvm. Huset är byggt 2008.
Läs också Chocken: Hyran "höjdes" med 62 procent Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.