HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Felformulering i avtal gav värden rätt

Göteborg En formsak gör att Hyresgästföreningen inte har rätt till förhandlingsordning med fastighetsägaren Jan Tiberg. Domen i Svea hovrätt river upp hyresnämndens tidigare beslut.

När fastighetsägaren Jan Tiberg 2010 ville höja hyrorna för ett tjugotal hyresgäster på Bangatan 16 vände sig de boende till Hyresgästföreningen

Redan 1996 hade Jan Tiberg och dåvarande Hyresgästföreningen i västra Sverige tecknat ett avtal om att förhandla framtida hyror. Men trots att hyrorna hade höjts flera gånger hade det inte hållits några förhandlingar på mer än ett decennium.

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

Efter att Hyresgästföreningen fått kännedom om höjningarna inleddes en ny förhandling. Den slutade med att parterna 2012 slöt en överenskommelse om hyresnivåerna.

Men ärendet var på intet sätt över. I stället började en lång process där förhandlingsordningen varit föremål för flera rättstvister.

Den första handlade om att Hyresgästföreningen ville ogiltigförklara Jan Tibergs tidigare hyreshöjningar eftersom de inte förhandlats. Fem hyresgäster vände sig till hyresnämnden för att kräva tillbaka sammanlagt 380 000 kronor.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Värden hävdade då att det saknades giltig förhandlingsordning sedan 2002. Orsaken skulle vara att landets hyresgästföreningar, bland annat Hyresgästföreningen i västra Sverige, då omorganiserats till en gemensam juridisk person under namnet Hyresgästföreningen. Det gamla avtalet från 1996 skulle alltså gälla en motpart som formellt inte längre fanns.

Hyresnämnden gav värden rätt och hänvisade till att Svea hovrätt tidigare upphävt ett liknande avtal just därför att Hyresgästföreningen omorganiserats

Efter beslutet ville Hyresgästföreningen få till en ny förhandlingsordning med Jan Tiberg vilket han motsatte sig.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

– De har varit oschysta mot oss tidigare, det var bland annat av den anledningen. Sedan tycker jag inte heller att man ska tvingas in i en förhandlingsordning, säger Jan Tiberg.

Ärendet gick till hyresnämnden som beslutade att Hyresgästföreningen har rätt till förhandlingsordning.

Jan Tiberg överklagade beslutet till Svea hovrätt. Där konstaterade man att Hyresgästföreningen i det nya avtalet kallat sig Hyresgästföreningen, Region västra Sverige. Det är ett arbetsställe inom Hyresgästföreningen och inte en juridisk person. Därför meddelade Svea hovrätt nyligen att man river upp hyresnämndens beslut och nekar Hyresgästföreningen förhandlingsordning.

Conny Borup är jurist på Hyresgästföreningen. Han förklarar namnförvirringen så här:

– Vi hade uppfattningen att det räckte att skriva som vi gjorde. Men vad vi gör nu, efter domen, är att vi skriver Hyresgästföreningen och vårt organisationsnummer och sedan Region västra Sverige, säger han.

Hur gör ni med avtal bakåt?

– Vi håller på och tittar på om vi behöver göra några ändringar i dem eller inte.

Kan detta drabba Hyresgästföreningens medlemmar på något vis?

– Nej, det innebär ingen förändring i enskilda medlemsfrågor. Och vi kan förhandla även utan avtal om förhandlingsordning med fullmakt från våra medlemmar, säger han.

LÄS MER:

Kontrakt till alla efter förhandling på bangatan

http://www.hemhyra.se/vastra-gotaland/kontrakt-alla-efter-forhandling-pa…

Hyresgäster på bangatan går miste om 380 000 kronor

http://www.hemhyra.se/vastra-gotaland/hyresgaster-pa-bangatan-gar-miste-…

Hyresgäster går miste om återbetalning av hyra

http://www.hemhyra.se/halland/hyresgaster-gar-miste-om-aterbetalning-av-…

 

Fakta: Förhandlingsordning

​En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.

Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.

Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.

Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Maktskifte stoppar ombildningar i Göteborg Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.