Annons

Felformulering i avtal gav värden rätt

Göteborg En formsak gör att Hyresgästföreningen inte har rätt till förhandlingsordning med fastighetsägaren Jan Tiberg. Domen i Svea hovrätt river upp hyresnämndens tidigare beslut.

När fastighetsägaren Jan Tiberg 2010 ville höja hyrorna för ett tjugotal hyresgäster på Bangatan 16 vände sig de boende till Hyresgästföreningen

Redan 1996 hade Jan Tiberg och dåvarande Hyresgästföreningen i västra Sverige tecknat ett avtal om att förhandla framtida hyror. Men trots att hyrorna hade höjts flera gånger hade det inte hållits några förhandlingar på mer än ett decennium.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Efter att Hyresgästföreningen fått kännedom om höjningarna inleddes en ny förhandling. Den slutade med att parterna 2012 slöt en överenskommelse om hyresnivåerna.

Men ärendet var på intet sätt över. I stället började en lång process där förhandlingsordningen varit föremål för flera rättstvister.

Den första handlade om att Hyresgästföreningen ville ogiltigförklara Jan Tibergs tidigare hyreshöjningar eftersom de inte förhandlats. Fem hyresgäster vände sig till hyresnämnden för att kräva tillbaka sammanlagt 380 000 kronor.

Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

Värden hävdade då att det saknades giltig förhandlingsordning sedan 2002. Orsaken skulle vara att landets hyresgästföreningar, bland annat Hyresgästföreningen i västra Sverige, då omorganiserats till en gemensam juridisk person under namnet Hyresgästföreningen. Det gamla avtalet från 1996 skulle alltså gälla en motpart som formellt inte längre fanns.

Hyresnämnden gav värden rätt och hänvisade till att Svea hovrätt tidigare upphävt ett liknande avtal just därför att Hyresgästföreningen omorganiserats

Efter beslutet ville Hyresgästföreningen få till en ny förhandlingsordning med Jan Tiberg vilket han motsatte sig.

Läs ocksåHyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"– Bilden är tvådelad. Ena delen visar den rosa, vackra stenbyggnaden där Svea hovrätt håller till. Den andra delen är ett porträtt på hyresrådet Vanja Lycke. Hon tittar in i kameran och ler lite.

– De har varit oschysta mot oss tidigare, det var bland annat av den anledningen. Sedan tycker jag inte heller att man ska tvingas in i en förhandlingsordning, säger Jan Tiberg.

Ärendet gick till hyresnämnden som beslutade att Hyresgästföreningen har rätt till förhandlingsordning.

Jan Tiberg överklagade beslutet till Svea hovrätt. Där konstaterade man att Hyresgästföreningen i det nya avtalet kallat sig Hyresgästföreningen, Region västra Sverige. Det är ett arbetsställe inom Hyresgästföreningen och inte en juridisk person. Därför meddelade Svea hovrätt nyligen att man river upp hyresnämndens beslut och nekar Hyresgästföreningen förhandlingsordning.

Annons

Conny Borup är jurist på Hyresgästföreningen. Han förklarar namnförvirringen så här:

– Vi hade uppfattningen att det räckte att skriva som vi gjorde. Men vad vi gör nu, efter domen, är att vi skriver Hyresgästföreningen och vårt organisationsnummer och sedan Region västra Sverige, säger han.

Hur gör ni med avtal bakåt?

– Vi håller på och tittar på om vi behöver göra några ändringar i dem eller inte.

Kan detta drabba Hyresgästföreningens medlemmar på något vis?

– Nej, det innebär ingen förändring i enskilda medlemsfrågor. Och vi kan förhandla även utan avtal om förhandlingsordning med fullmakt från våra medlemmar, säger han.

LÄS MER:

Kontrakt till alla efter förhandling på bangatan

http://www.hemhyra.se/vastra-gotaland/kontrakt-alla-efter-forhandling-pa…

Annons

Hyresgäster på bangatan går miste om 380 000 kronor

http://www.hemhyra.se/vastra-gotaland/hyresgaster-pa-bangatan-gar-miste-…

Hyresgäster går miste om återbetalning av hyra

http://www.hemhyra.se/halland/hyresgaster-gar-miste-om-aterbetalning-av-…

 

Fakta: Förhandlingsordning

​En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.

Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.

Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.

Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.