Annons

Felstegen i Eriksberg blev en läxa

Göteborg När nya stadsdelen Eriksberg anlades för tio år sedan gjordes flera missar i planeringen. Nu vill politikerna undvika att samma sak sker i Frihamnen och på Backaplan.
Foto: Linn Bergbrant
Trivs på Eriksberg. Nils och Linnea Börén har lyckats få förskoleplats till sönerna Samuel, 5, och Ola 1,5 år. "Men vi tänker på hur det ska bli när Samuel ska börja skolan, det finns inte så mycket", säger Linnea.

I Hem & Hyras premiärnummer i januari 2007 kunde man läsa att det var rusning till hyresrätter på Eriksberg.

Bostadsbolaget hade redan börjat skriva kontrakt för lägenheter i de första kvarteren på Stapelbädden. Inflytt planerades till hösten.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Tio år senare står det klart att allt inte blev som planerarna trodde. Förväntningen var att de nyproducerade lägenheterna främst skulle befolkas av par i övre medelåldern som sålt villan. I stället har en stor mängd barnfamiljer flyttat in.

Familjen Börén är en av dem. De trivs väldigt bra i stadsdelen, men bristen på platser i förskola och skola är ett problem.

– Det är det stora samtalsämnet på lekplatserna i juli–augusti varje år. ”Har ni fått någon plats?”. Många får tillfälliga platser ganska långt bort, på Eketrägatan eller Ramberget, säger Nils Börén.

Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

Inte heller verkar beslutsfattarna ha tänkt på att människor åldras, eftersom det även råder lokalbrist för äldreomsorgen.

Håkan Hallengren är ordförande för (S) i Lundby stadsdelsnämnd sedan 2014. Han säger att den största utmaningen är just att tillgodose behoven för barn och äldre.

Annons

– Vi har ont om lokaler och ont om kommunal mark att bygga nytt på. Det är väldigt hårt tryck på skolor och förskolor och det dröjde länge innan vi kunde ordna plats åt hemtjänsten, säger Håkan Hallengren.

Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.

Men politikerna har lärt läxan, påpekar han.

– Vid tre tillfällen på sista tiden har vi givit avslag för byggplaner där man inte tagit tillräcklig hänsyn till behoven av samhällsservice. Vi ska inte bara bygga hus, vi ska bygga stad.

En annan följd av Eriksbergsmissarna är att stadsdelsnämnden, de tekniska nämnderna och det kommunala utvecklingsbolaget Älvstranden börjat ha gemensamma möten.

– På så vis kan vi få input av varandra så tidigt som möjligt, säger Håkan Hallengren.

Nu planeras två nya stora stadsdelar i området: Frihamnen och Backaplan.

Annons

– De nya planerna är helt annorlunda, man har tagit höjd på ett helt annat sätt. Nu planerar vi 15 nya grundskolor, 200 förskoleavdelningar, 2 äldreboenden och ett antal boenden med särskild service, säger Håkan Hallengren.

Hur situationen ska lösa sig i själva Eriksberg är mer oklart. Men samtidigt har väldigt mycket annat i stadsdelen blivit bra, säger Nils och Linnea Börén.

De har bott i området i åtta år och är inne på sin tredje lägenhet.

– Vi bor ganska centralt, men samtidigt är det nästan bilfritt och lätt att gå ut med barnen. Vi har ett eget centrum och nära till mataffärer. Hyrorna är visserligen väldigt höga, men det är också bekvämt att bo i nyproduktion. Vi har nog vant oss vid den standarden, säger Nils Börén.

Läs också Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.