Fem år senare: Bybornas egna butik finns kvar

Nyheter När Ica-butiken gick i konkurs kavlade byborna upp ärmarna och tog över. Fem år senare lever och frodas den gemensamt ägda livsmedelsaffären på södra Öland. ”Jag är överraskad och imponerad”, säger hyresgästen Staffan Lagerström som till en början var lite skeptisk.
Nils Hedberg handlar i butiken.
Foto: Conny Pettersson
Kompletteringshandlar. Nils Hedberg stannar till på väg från jobbet. Han är en av byborna som också är delägare i butiken.

Degerhamn på södra Öland våren 2020: Cementfabriken hade nyss lagt ner tillverkningen och de allra flesta av de närmare 80 anställda miste jobbet. Ica-butiken hade gått i konkurs och byggnaden stod igenbommad och öde. Coronapandemin gjorde att säsongsboende kom ut till stugorna men umgänget fick lov att ske på avstånd. På 50 år hade antalet invånare minskat från 684 till 314 personer. Det var onekligen en smula deppig stämning i Södra Möckleby, i Degerhamns postnummerområde.

Den byaägda butiken på södra Öland.
Ägs gemensamt. Genom att sälja aktier á 500 kronor styck fick de in 400 000 kronor i startkapital. Fem år senare finns butiken kvar.

Besöket på södra Öland var en del i Hem & Hyras större granskning ”Sverige töms”, där vi kartlade orterna i landet med sämst samhällsservice.

Men ölänningarna vägrade att ge upp. Byborna bestämde sig för att få igång butiken igen på egen hand! Ett så kallat bygdebolag bildades. Genom att sälja aktier á 500 kronor styck fick de in 400 000 kronor i startkapital. Omkring 200 människor med anknytning till bygden valde att bli aktieägare.

– Jag går lite på magkänsla, lite på kunskap. Det vore väl märkligt om inte delägarna handlar i sin egen butik, sa Eva Hansson Törngren, sockenföreningens ordförande och en av initiativtagarna.

Jimmy Petersson och Eva Hansson Törngren.
Bara en anställd. Jimmy Petersson bemannar butiken dagtid. Här i samspråk med Eva Hansson Törngren, en av initiativtagarna.

I början av juli 2020 var det invigningsfest och kön ringlade sig lång till den nygamla butiken. Kommunalrådet invigningstalade, intresset för att hjälpa till var så stort att byborna nästan trampade varandra på tårna. Media från när och fjärran rapporterade om hur ölänningarna tagit saken i egna händer och ordnat en livsmedelsbutik. Det är en så kallad hybridbutik, som är bemannad dagtid med en person anställd. Under kvällar och helger är butiken obemannad. Kunden tar sig in med mobilt bank-id, flanerar runt bland hyllorna och plockar varor, betalar och checkar ut.

Butiken går runt trots färre invånare

Våren 2025. Befolkningssiffran har fortsatt att långsamt gå åt fel håll. Enligt SCB:s senaste statistik, som är från 2023 är blott 289 personer folkbokförda i Degerhamn. Av dem är nästan hälften 65 år eller äldre. På pappret ser det alltså ut som att bygden smälter likt en glaciär i Alperna.

Butiken Öland
Knutpunkt. Butiken fungerar även som en social knutpunkt. Inte minst för de många äldre ensamstående som bor på södra Öland.

Men: Butiken finns kvar, går runt och har varje år genererat ett litet överskott som har återinvesterats. Bygdebolaget har köpt butikslokalen, vilket innebär frihet men ett större underhållsansvar. Bland annat har man investerat i nya lysrör och tvättrobotar som gör rent det 300 kvadratmeter stora butiksgolvet nattetid.

En social knutpunkt

Leif Bengtsson, styrelseordförande i bolaget och allmän hjälpreda, visar runt. Längst inne i butiken finns en hörna där man anordnar fikaträffar och där hantverkare och andra tillresta kan värma mat.

Leif Bengtsson
Ideellt arbete krävs. Styrelseordförande Leif Bengtsson och de andra engagerade lägger ner uppemot 15 timmar i veckan vardera på butiken.

De som är ideellt engagerade lägger ner upp 15 timmar i veckan vardera på att få butiken att fungera. Det är all denna obetalda tid som gör att butiken går runt – till skillnad mot Ica som hade anställd personal. Det handlar alltifrån att vara med och packa upp varor när varubilen kommer till att sköta bokföringen.

– Det blev nog ungefär som vi hoppats, men kanske lite mer ideellt arbete. Precis som alla andra har vi drabbats av att priserna skenat. Vi försöker så gott vi kan att hålla konkurrenskraftiga priser, säger Eva Hansson Törngren.

Stannar på väg hem från jobbet

Nils Hedberg har stannat till på vägen hem från jobbet som biolog på länsstyrelsen. Han är en av byborna som också är delägare i butiken. I dag blir det mjölk, pasta, potatisbullar och en klase bananer.

– Jag jobbar i Kalmar och då blir det att jag storhandlar där. Men jag handlar här också. Kraften när man går ihop är häftig.

Jimmy Petersson jobbar i butiken som ägs av byborna.
Ställer i ordning. Jimmy Petersson rättar till varorna På kvällar och helger är butiken obemannad.

Han tycks vara tämligen representativ för bybornas köpbeteende. Man handlar både i den gemensamt ägda butiken och på stormarknaderna inne i Kalmar när man har vägarna förbi där.

– Jag uppskattar att över 95 procent av byborna handlar här – men i olika hög grad, säger Leif Bengtsson.

Läs ocksåUnik kartläggning: Här är orterna med sämsta samhällsservicen

Därtill kommer alla säsongsboende som är en trogen och köpstark kundkrets. I början av maj kommer fåglarna till södra Öland och med dem turisterna. Cementfabriken har bokstavligen rest sig ur askan och nyanställt – tack vare att man på prov använder vulkanaska från Island för att tillverka cement.

Skeptisk hyresgäst imponerad

Hyresgästen och bloggaren Staffan Lagerström var en av dem som var lite skeptiska till att butiken skulle bära sig. I dag är han både överraskad och imponerad.

– Affären är hjärtat i byn. De som jobbat ideellt med den har gjort något bra. Även om södra Öland fortsätter att vara ett kollo för seniorer som jag så känns det som att utvecklingen för bygden i vart fall inte går bakåt, snarare nästan lite framåt.

Läs ocksåHär river politikerna för att slippa slumvärdar - "Vore skoj med butik"
Staffan Lagerström, hyresgäst södra Öland.
Imponerad. Affären är byns hjärta, menar hyresgästen Staffan Lagerström. När butiken startade för fem år sedan var han lite skeptisk. I dag är han imponerad. Staffan trampar flera timmar om dagen på sin elcykel.

Handlar du själv i butiken?
– Oh ja! Jag kollar alltid om det varor jag behöver finns i byns butik innan jag åker någon annanstans.

Glesbygdens utmaningar
Läs också Granskning: Här river kommunerna för att slippa fattiga hyresgäster Ginzas grundare bygger hyresrätter och får Fåglum att blomstra: "En får ju ha lite roligt!" Kriskommuner söker akut hjälp för att riva och rusta – "bra men kommer inte räcka"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.