Fick hyran sänkt med 2 000 kronor i månaden
– Resultatet är ganska bra. Vi har visserligen inte alltid lyckats sänka dessa hyror, men ändå ofta kunnat frysa dem något år på oförändrad nivå, säger projektledaren Marie Ripman, som drivit flera ärenden till hyresnämnden och hovrätten.
– Det gäller för oss att ta fram lägenheter som har ett liknande läge, är lika gamla och med jämförbar standard, men som har lägre hyra, förklarar hon.
På Lästmakargatan i innerstan lyckades man i fjol sänka hyresnivån i en fastighet med 15 procent. Det betydde 2 000 kronor i sänkt hyra för en trea på 77 kvadratmeter.
För fastigheten på Gotlandsgatan 58, Södermalm, fick visserligen inte Hyresgästföreningen igenom sitt krav på tio procents hyressänkning. Hyresnämnden föreslog en förlikning med oförändrad hyra under ett år.
– Men vi och hyresvärden kom i stället överens om oförändrat för både 2007 och 2008, så i realiteten fick hyresgästerna därmed en sänkning. De tyckte att det var en bra lösning, berättar Marie Ripman.
Många tvister kring höga hyror uppstår sedan värden höjt hyran kraftigt i samband med en ombyggnad av fastigheten.
På hyresnämndens bord ligger nu exempelvis Fabeges ombyggnader i Tensta. Bolaget ska totalrenovera 1 200 lägen-heter under några år. Det första huset stod klart i höstas. Fabege höjde hyran, men vill höja den ytterligare så att en genomsnittlig trea på 77 kvadrat ska kosta 7 600 kronor i månaden. Hyresgästföreningen tycker att hyran borde vara 1 200 kronor lägre.
– Det är visserligen en omfattande ombyggnad, men det är trots allt inte nyproduktion. Det är också viktigt att vi får ett bra resultat i Tensta, eftersom det kommer att påverka hyresnivåerna vid andra ombyggnader, säger Marie Ripman.