Annons

Fick hyran sänkt med 2 000 kronor i månaden

Stockholm Sänk de högsta hyrorna i privata fastigheter i Stockholms stad. Det var målet för Hyresgästföreningen när man för två år sedan startade projektet ”Granska Höga Hyror".

– Resultatet är ganska bra. Vi har visserligen inte alltid lyckats sänka dessa hyror, men ändå ofta kunnat frysa dem något år på oförändrad nivå, säger projektledaren Marie Ripman, som drivit flera ärenden till hyresnämnden och hovrätten.

– Det gäller för oss att ta fram lägenheter som har ett liknande läge, är lika gamla och med jämförbar standard, men som har lägre hyra, förklarar hon.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

På Lästmakargatan i innerstan lyckades man i fjol sänka hyresnivån i en fastighet med 15 procent. Det betydde 2 000 kronor i sänkt hyra för en trea på 77 kvadratmeter.

Annons

För fastigheten på Gotlandsgatan 58, Södermalm, fick visserligen inte Hyresgästföreningen igenom sitt krav på tio procents hyressänkning. Hyresnämnden föreslog en förlikning med oförändrad hyra under ett år.

– Men vi och hyresvärden kom i stället överens om oförändrat för både 2007 och 2008, så i realiteten fick hyresgästerna därmed en sänkning. De tyckte att det var en bra lösning, berättar Marie Ripman.

Läs ocksåTrots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån"En medelålders man sitter i en soffa i ett vardagsrum.

Många tvister kring höga hyror uppstår sedan värden höjt hyran kraftigt i samband med en ombyggnad av fastigheten.
På hyresnämndens bord ligger nu exempelvis Fabeges ombyggnader i Tensta. Bolaget ska totalrenovera 1 200 lägen-heter under några år. Det första huset stod klart i höstas. Fabege höjde hyran, men vill höja den ytterligare så att en genomsnittlig trea på 77 kvadrat ska kosta 7 600 kronor i månaden. Hyresgästföreningen tycker att hyran borde vara 1 200 kronor lägre.

Annons

– Det är visserligen en omfattande ombyggnad, men det är trots allt inte nyproduktion. Det är också viktigt att vi får ett bra resultat i Tensta, eftersom det kommer att påverka hyresnivåerna vid andra ombyggnader, säger Marie Ripman.

Läs också Välkommen julklapp på Sofiedals trygghetsboende – hyran sänks med upp till 15 procent Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen Kräver sänkta hyror i ytterligare tre Uppsalakvarter Telge Bostäder blöder miljoner – nu sänks hyran för att få tomma lägenheter uthyrda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.