Annons

Hyresgästen fimpade i köket – döms till fängelse för mordbrand

Nyheter Hyresgästen släckte cigaretten mot köksbänken, tog telefonen och gick ut för att handla. Trots att han sett att det glödde på diskbänken och att fimpen åkte ner på golvet. Nu döms han till fängelse i ett år och tio månader i hovrätten.
Brandskador i kök efter rökning inomhus
Foto: Polisen
Köket och golvet i mannens hyreslägenhet fick stora brandskador.

När Kronofogden anlände till lägenheten i Farsta i södra Stockholm var det ingen som öppnade. Med hjälp av låssmed tog sig poliser in i bostaden och upptäckte då att den var rökfylld.

På golvet vid diskbänken i köket brann det i ett tygstycke, och delar av lägenheten hade hunnit skadas svårt av eld och rök. I bostaden fann polisen även flera fimpar spridda över golvet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Brandförsvaret lyckades förhindra några större skador på huset, men enligt utredningen var risken stor att branden hade kunnat sprida sig till närliggande lägenheter och trapphuset.

Hyresgästen hade därmed utsatt sina grannar för fara.

Golvet vid platsen där branden skedde.

Den drygt 40-årige mannen, hyresgäst i huset sedan flera år tillbaka, skulle samma dag avhysas från bostaden. I tingsrätten uppgav mannen att han varit stressad över beslutet och att han släckt en cigarett slarvigt mot hörnet av diskbänken, för att sedan gå till affären och handla.

Glödde på diskbänken

Mannen medger att han sett fimpen åka ner på golvet och att det glödde på diskbänken innan han tog sin telefon och gick ut.

Annons

Han uppger emellertid att det aldrig var meningen att skapa en brand – han hade inte förberett någon flytt och hade viktiga saker kvar i lägenheten.

Tingsrätten dömde i fjol mannen för grov allmänfarlig vårdslöshet, med skyddstillsyn som påföljd.

Läs ocksåBrand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljonerTill vänster: Skador efter brand i lägenhet. Till höger: Bild över lägenhetshuset.
Köket timmarna efter branden.

Nu har även hovrätten sagt sitt – och gör en strängare bedömning.

Även om hyresgästen inte avsiktligt orsakat branden måste han ha insett att det fanns en risk att elden skulle sprida sig. Något som kunnat riskera både grannarnas hälsa och egendom.

Att han trots detta lämnat lägenheten utan någon som helst åtgärd tyder på att han varit likgiltig inför eventuella konsekvenser, resonerar hovrätten.

Annons
Läs ocksåRisk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökatElcykel och rubriker om batteribränder.

Han anses därmed ha haft så kallat likgiltighetsuppsåt, och döms därmed för mordbrand.

Eftersom mannen uppfyllt den skyddstillsyn han tilldömdes får han viss rabatt på straffet: totalt ett år och tio månader i fängelse.

Hem & Hyra har kontaktat mannens offentliga försvarare, men hon har avböjt att kommentera.

Läs också Markos lägenhet totalförstörd efter batteribrand - blev hemlös: ”Aldrig mer elcykel” Lämnade brinnande hus med fem tändare i fickan – frias från mordbrand Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.