Annons

Finanskrisen slår mot Hyresgästföreningen

Nyheter Sedan årsskiftet har Hyresgästföreningens aktieinnehav minskat med 20 miljoner kronor i värde. Dessutom har föreningen stora placeringar i Swedbank som pekas ut som den svagaste länken i det svenska banksystemet. – Vi är inte oroliga, säger Anders Möller, ansvarig för föreningens finansiella placeringar.​
Det har nu gått ett och ett halvt år sedan finanskrisen först uppmärksammades på andra sidan Atlanten.
Och nu visar det sig att inte ens Hyresgästföreningen är förskonad.
Sedan årsskiftet har föreningens aktieinnehav minskat med 20 miljoner kronor i värde, eller 22 procent.
– Det är bättre än börsen i allmänhet, men visst är det dyster läsning, säger Anders Möller, ansvarig för Hyresgästföreningens finansiella placeringar.
 
Hyresgästföreningens placeringar, exklusive fastighetsinnehavet, uppgår till närmare 400 miljoner. Merparten finns i räntebärande papper och en dryg fjärdedel är placerad i aktier.
– Det här visar att alla, även Hyresgästföreningen, är beroende av vad som sker i omvärlden, säger Anders Möller som dock poängterar att föreningen ännu inte förlorat några pengar på börsturbulensen.
Däremot har den blivit något mindre förmögen, förklarar han.
– En förlust gör man ju först den dag man säljer. Så länge vi inte säljer av några tillgångar har vi inte heller förlorat något, säger Anders Möller.
Som om inte börsraset vore nog, visar det sig att Hyresgästföreningen använder sig av Swedbank som huvudbank.
Det betyder att bland annat löner och andra löpande utgifter är placerade i den bank som av experter pekas ut som den svaga länken i det svenska banksystemet. 
 
Totalt rör det sig om tillgångar på tvåhundra miljoner kronor, enligt Anders Möller.
– Vi är inte oroliga. Skulle Swedbank mot förmodan gå i konkurs är jag övertygad om att staten går in med pengar. Pengarna är säkra där de är, säger han.
Sett till föreningens samtliga placeringar är den eventuella förlusten blygsam.
Tack vare ränteinkomsterna hade föreningens samlade portfölj på 400 miljoner vid det senaste bokslutet 31 augusti ”bara” backat med en miljon kronor.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.