Annons

Fler avkastningskrav med nya lagen

Nyheter Fler kommuner har avkastningskrav på sina bostadsbolag – men varken vinsterna eller hyrorna har ökat. Den slutsatsen drar Hyresgästföreningen i en rapport.

Över fem år har gått sedan den nya lagen för allmännyttiga bostadsföretag infördes. Nu har Hyresgästföreningen tagit fram en rapport där man går igenom vad förändringarna inneburit.

Fler kommuner ställer krav på att få avkastning från sina allmännyttiga bostadsbolag, enligt en rapport som konsultfirman Ramböll tagit fram på uppdrag av Hyresgästföreningen. År 2010 – innan den nya lagen trädde i kraft – hade 37 procent av de svarande bolagen ett ägardirektiv som innehöll ett vinstkrav. År 2014 hade andelen ökat till 75 procent. Värt att ha i åtanke är dock att bara 124 av 312 tillfrågade bolag svarade på undersökningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Flera av Hyresgästföreningens regioner vittnar om att de avkastningskrav som kommunerna ställer inte är anpassade till företagets situation och ekonomi, utan är mer av ett önsketänkande. En ny skrivning i den nya Allbolagen är att bolagen ska verka enligt ”affärsmässiga principer”, vilket rymmer många olika tolkningar.

Annons

Hyresgästföreningen drar slutsatsen att skärpta avkastningskrav på sikt kan leda till att hyrorna drar i väg. Så har dock inte varit fallet under de senaste fem åren. Hyresutvecklingen de senaste fem åren har snarare sjunkit, men det har snarare sin förklaring i gynnsamt ekonomiskt klimat med låga räntor.

Vad gäller den kontroversiella frågan om värdeöverföringar från allmännyttigt bolag till kommunen så sköt dessa i höjden när den nya lagen infördes. Från att ha handlat om drygt 4 00 miljoner i samtliga kommunala bostadsbolag 2010, till drygt 3,6 miljarder rekordåret 2012, varav de tre stora allmännyttorna i Stockholm svarade för 3,4 miljarder. Numera har dessa överföringar i Stockholm i princip upphört, vilket gör att värdeöverföringarna totalt sett minskat drastiskt.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Samtliga rättsfall som drivits visar emellertid att värdeöverföringarna inte brutit mot lagen. Och även om överföringen strider mot lagen så finns inga sanktionsmöjligheter. Hyresgästföreningen kräver därför en lagändring så att det blir möjligt att införa sanktioner mot kommuner som gör otillåtna värdeöverföringar.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.