HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fler bolag följer Öbo:s nya förhandlingsmodell

Örebro Öbo var först. Men nu hoppar även Hyresbostäder Karlskoga och Nora bostäder på tåget. Det handlar om ett nytt sätt att förhandla din hyra.

Hem & Hyra kunde tidigare under hösten berätta att Örebro bostäder i år inte tänker lämna något bud på hyreshöjning för nästa år.

Läs ocksåHyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Men det innebär inte att hyran inte kommer att höjas. I stället testar Hyresgästföreningen och Öbo en ny förhandlingsmodell som innebär att parterna träffas vid flera tillfällen och gemensamt diskuterar igenom bolagets ekonomi, önskemål och hyresgästernas behov.

Och nu följer fler bolag Öbo:s exempel. Hittills har Nora bostäder och Hyresbostäder Karlskoga nappat på det nya sättet att förhandla.

– Jag tror det kan vara bra att hitta en öppenhet och transparens i ekonomin så att man tillsammans kan prata sig fram till vad som blir bäst för hyresgästerna, säger Ann-Christine Kvist som är vd i Hyresbostäder Karlskoga.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Hon är noggrann med att säga att detta är ett försök och att det kanske ändå, redan i år, blir så att bolaget går tillbaka till det tidigare sättet att förhandla: med ett konkret bud.

– Vi tyckte det verkade intressant med Öbo:s förhandlingsmodell och nu försöker vi hitta en samarbetsform som bygger på öppenhet.

Annons

Vilka fördelar ser du med att förhandla på det nya sättet?

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

– Det finns en risk att man skrämmer upp hyresgäster när man går ut och lämnar ett yrkande. Det är onödigt eftersom det ändå förhandlas ner, säger Ann-Cristine Kvist.

På Nora bostäder hade man redan innan Öbo och Hyresgästföreningen kom överrens om att förhandla utan bud, funderat på möjligheten att försöka förhandla på ett nytt sätt.

– Det är ett sammanträffande att Öbo också vill förhandla så. Men det är inte förvånande. I stället för att utgå från en siffra är det mer intressant att utgå från vad man vill erbjuda hyresgästerna och där är inte hyresvärdar och Hyresgästföreningen motståndare, säger Jeanette Berggren som är vd på Nora bostäder.

Anledningen till att Nora bostäder vill ha ett nytt sätt att förhandla på är att de menar att bolaget brottas med dålig ekonomi. Tidigare i höstas gick de ut med uppgifter om att hyrorna behöver höjas med 30-40 procent.

– Vi måste hitta en gemensam överenskommelse för hur vi ska ta oss an underhållet. Kanske en flerårslösning. Vi måste vända från att bara göra akuta åtgärder till att få ett planerat underhåll och det behöver vi göra tillsammans med Hyresgästföreningen för att hitta en lösning som är bäst för hyresgästerna och så att vi slipper chockhöja hyrorna. På det här sättet kan vi visa att det här med vår ekonomi inte bara är något vi hittar på, säger Jeanette Berggren.

Annons

Även hon säger att det här är ett bättre sätt att förhandla för att slippa skrämma hyresgästerna.

– Vi vill undvika att skapa den oro som kan uppstå när vi går ut med en procentsats. Och vi vill undvika att förhandla genom media – som jag upplever att man ofta gör när man lämnar ett konkret hyresbud. Jag tycker att diskussionen ska starta i att prata boende och boendekvalité. Sen kan man prata om vad det får kosta.

Men än är bolagen som har lämnat konkreta bud i majoritet i Örebro län. Hällefors var först ut med ett yrkande. Och i veckan kom de kommunala hyresvärdarna i Lindesberg, Laxå, Hallsberg och Kumla också kommit in med yrkanden.

Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.