HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fler bolag kräver medling

Nyheter Hyresförhandlingarna har låst sig, både i Vårgårda och i Munkedal. Nu begär de kommunala bostadsbolagen medlingshjälp.

Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagen i Vårgårda och Munkedal kan inte komma överens om hyresnivån för i år. Nu blir det den partssammansatta Hyresmarknadskommittén som får komma med ett medlingsbud.

På båda orterna var bolagen och Hyresgästföreningen långt ifrån varandra redan när bolagens yrkanden kom. Vårgårda bostäder ville höja hyran med 3,81 procent. Hyresgästföreningen tyckte att 0,4 procent var en mer rimlig höjning.

– Vårgårdabostäder delar samma ekonomiska läge som andra kommunala bolag. Det betyder låga räntor och en obefintlig inflation. Det finns inte en enda uppgörelse i hyresförhandlingarna för 2017 som ligger i närheten av den nivån bolaget kräver, säger förhandlaren Carl-Johan Öjeke.

Vårgårda Bostäders vd, Jan Thorsson, menar att man förhandlar på den faktiska budgeten. Vad som faktiskt krävs för att bibehålla den underhållstakt som behövs och som hyresgästerna efterfrågar.

– Vi är väldigt transparenta. Vi visar att det här är vad som krävs. I den budget som vi grundar vårt yrkandet på har vi visat på flera tunga åtgärder för att hålla igen.

Jan Thorsson tycker inte att det har varit en fungerande förhandling.

– Jag upplevde inte att det fanns en vilja att förhandla. För att det ska fungera krävs att båda parter går in och tar gemensamt ansvar och vill nå ett resultat.

Munkbo i Munkedal begärde en lägre höjning än den i Vårgårda. Men parterna var ändå för långt ifrån varandra för att komma överens. Yrkandet från bolaget låg på 1,97 procent medan Hyresgästföreningens motbud låg på 0,9 procent.

Dock tycks båda parter överens om att hyran behöver höjas mer i området Brudås. Men inte kring hur mycket.

– Hyrorna i Brudås ligger aningen lägre men ska de höjas kräver vi att området lyfts ut och att man gör särskilda insatser där, säger förhandlare Carl-Johan Öjeke.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.