Annons

Fler hyresrätter sänker arbetslösheten

Nyheter De som äger sina bostäder är mera ovilliga att flytta dit jobben finns och motarbetar nya företag i egna bostadsområdet, visar brittisk forskning.

Fackföreningar och arbetslöshetsersättning spelar en avgörande roll på arbetsmarknaden, anser många. Inte alls, hävdar de brittiska forskarna Andrew Oswald och David G. Blanchflower. I en ny rapport argumenterar de för att en hög andel personer som själva äger sina hem är det som “förstör arbetsmarknaden”.

– Vår studie ger bevis för att bostadsmarknaden spelar en avgörande roll för graden av arbetslöshet, skriver de båda forskarna i den brittiska tidningen The Independent, som citeras av Fastighets-Tidningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De har sammanställt siffror över arbetslöshet och bostadsägande i USA under 100 år och funnit att en ökning av andelen bostadsägare i en delstat följs av stigande arbetslöshet. En fördubbling av ägandet ledde så småningom till en fördubbling av arbetslösheten. Fem år är normalt den tid det tar innan effekten slår igenom.

Annons

Förklaringen är inte att de som äger sin bostad oftare är arbetslösa, utan att de bidrar till sämre rörlighet på arbetsmarknaden, längre pendlingstider och färre nya företag.

– Vi tror att en hög andel av ägande i ett område leder till att folk bor kvar och pendlar längre och längre, vilket skapar kostnader för företagen och trängsel för andra som jobbar. Det leder också till att de som äger sin bostad stoppar nya företag att etablera sig i deras stadsdel, genom ett så kallat NIMBY-agerande (not in my back yard, inte på min bakgård).

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

I Tyskland, Österrike och Schweiz bor en hög andel av befolkningen i hyreshus, där är också arbetslösheten lägre, påpekar Oswald och Blanchflower.

Annons

Länder som Spanien och Grekland har tvärtom ett väldigt utbrett ägande, med över 80 procent av befolkningen i egna hem. De toppar också arbetslöshetsstatistiken i Europa med siffror på över 20 procent.

Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.