Fler hyresrätter sänker arbetslösheten
Fackföreningar och arbetslöshetsersättning spelar en avgörande roll på arbetsmarknaden, anser många. Inte alls, hävdar de brittiska forskarna Andrew Oswald och David G. Blanchflower. I en ny rapport argumenterar de för att en hög andel personer som själva äger sina hem är det som “förstör arbetsmarknaden”.
– Vår studie ger bevis för att bostadsmarknaden spelar en avgörande roll för graden av arbetslöshet, skriver de båda forskarna i den brittiska tidningen The Independent, som citeras av Fastighets-Tidningen.
De har sammanställt siffror över arbetslöshet och bostadsägande i USA under 100 år och funnit att en ökning av andelen bostadsägare i en delstat följs av stigande arbetslöshet. En fördubbling av ägandet ledde så småningom till en fördubbling av arbetslösheten. Fem år är normalt den tid det tar innan effekten slår igenom.
Förklaringen är inte att de som äger sin bostad oftare är arbetslösa, utan att de bidrar till sämre rörlighet på arbetsmarknaden, längre pendlingstider och färre nya företag.
– Vi tror att en hög andel av ägande i ett område leder till att folk bor kvar och pendlar längre och längre, vilket skapar kostnader för företagen och trängsel för andra som jobbar. Det leder också till att de som äger sin bostad stoppar nya företag att etablera sig i deras stadsdel, genom ett så kallat NIMBY-agerande (not in my back yard, inte på min bakgård).
I Tyskland, Österrike och Schweiz bor en hög andel av befolkningen i hyreshus, där är också arbetslösheten lägre, påpekar Oswald och Blanchflower.
Länder som Spanien och Grekland har tvärtom ett väldigt utbrett ägande, med över 80 procent av befolkningen i egna hem. De toppar också arbetslöshetsstatistiken i Europa med siffror på över 20 procent.