Fler tar strid för att hyra ut i andra hand
Estelle Nordin frågade sin värd om hon fick hyra ut sin lägenhet till någon annan under sommarmånaderna. Hon hade fått sommarjobb i Stockholm och ville samtidigt passa på att vara sambo med sin pojkvän på prov. Men värden sade nej med hänvisning till dåliga erfarenheter när andra hyresgäster hyrt ut i andra hand.
När Estelle Nordin vände sig till hyresnämnden för att begära tillstånd ändrade värden sitt nej till ett kanske och efter att ha träffat den blivande andrahandshyresgästen blev det ja.
– Det känns jättebra nu. Som student hade jag inte haft råd med två hyror samtidigt, säger Estelle Nordin.
Hyresnämnden i Linköping hanterade under hela 2014 och 2015 totalt tio ärenden där hyresgäster begärt att få hyra ut sin lägenhet i andra hand trots värdens nej. I år har man haft sju ärenden bara under årets fem första månader.
Och även om de privata hyresvärdarnas organisation Fastighetsägarna inte har märkt någon markant ökning av förfrågningar kring detta, så tror fastighetsjurist Sara Carlberg på Fastighetsägarna GFR att det ökade trycket på bostadsmarknaden spelar roll. Att fler försöker hyra ut till någon annan i stället för att säga upp sin lägenhet om man tillfälligt behöver bo någon annanstans.
– Jag tror absolut att hyresgäster försöker hålla hårdare i sina kontrakt nu, säger Sara Carlberg.
Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen, delar den bilden.
– Vi lever också lite annorlunda nuförtiden. Det är fler som reser utomlands och om man ska vara borta länge så kan det vara ett skäl för att hyra ut sin bostad.
Vad ska man tänka på?
– Till exempel att man själv är ansvarig för att hyran betalas in och för eventuella skador som uppstår, säger Ingrid Buskas.
Hon påpekar också att det inte är tillåtet att ta ut högre hyra än man själv betalar om inte lägenheten är möblerad då ett mindre påslag får göras.
– Där finns en skillnad jämfört med om man hyr ut en bostadsrätt.
Du måste ha hyresvärdens samtycke för att få hyra ut din lägenhet i andra hand. Annars riskerar du att bli av med kontraktet.
Om värden inte går med på en andrahandsupplåtelse, kan hyresgästen söka tillstånd hos hyresnämnden.
Giltiga skäl kan exempelvis vara studier/arbete på annan ort, provboende eller längre utlandsvistelse.Källa: Hyresnämnden.