Annons

Flera coronaeffekter påverkar studenter i jakt på bostad

Uppsala Rekordmånga har antagits till landets universitet, samtidigt som färre vill ha en student som inneboende. Men hur många internationella studenter kommer egentligen att dyka upp till terminsstarten? Osäkerheten kring pandemieffekterna på bostadsmarknaden är fortfarande stor i studentstäderna.
Foto: Petra Marandi Roos
Ann Klaar är chef för Housing Office, som ordnar bostäder åt vissa grupper av internationella studenter och forskare, på uppdrag av Uppsala universitet. I år har färre ur målgruppen sökt bostad hos dem på grund av coronapandemin och därför har de öppnat för ansökningar även från svenska studenter.

Uppsala universitet har gjort 11 procent fler antagningar till höstterminen med Uppsala som studieort jämfört med i fjol, men söktrycket på studentbostäder är ungefär som tidigare, enligt både Uppsala bostadsförmedling och bostadsportalen Studentboet.

– Den största skillnaden är att vi är osäkra på hur många internationella studenter som kommer hit, säger Sophia Södergård, verksamhetsledare på Studentboet, som drivs av Uppsala studentkår och finansieras av kommunen, Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

Färre personer än tidigare har också använt Studentboets bostadsportal för att söka inneboende eller hyra ut i andra hand, en så pass drastisk minskning att slutsatsen blir att det beror på coronapandemin.

Studentboet ordnar precis som tidigare år ett akutboende de första veckorna på terminen, på ett vandrarhem på nära stationen.

– Men i år blir det anpassat efter corona. Det betyder att det inte blir lika många platser, eftersom man inte kan bo flera i varje rum, säger Sophia Södergård.

Läs ocksåGrannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"Bilden visar de goda grannarna och vännerna Lena Forselius och Birgitta Johansson.

Förra året bokade Studentboet 28 bäddar i fyrabäddsrum. I år har de reserverat lika många sängar i tvåbäddsrum, men troligtvis kommer bara hälften av dem användas, i och med att Studentboet bara kommer att boka in en student per rum, om det inte är personer som redan känner varandra.

Samtidigt har en ny möjlighet öppnat sig för studenter från andra delar av landet som söker bostad i Uppsala inför terminsstarten. Uppsala University Housing Office, som ordnar bostäder åt vissa kategorier av internationella studenter och gästforskare på uppdrag av Uppsala universitet, har nämligen märkt att de har fått in betydligt färre ansökningar än vanligt på grund av coronapandemin.

Annons

– Eftersom vi har färre ansökningar från de internationella studenter vi har uppdrag att ordna bostad åt har vi nu vänt oss till alla studenter, även studenter från Sverige, säger Ann Klaar, chef för Housing Office.

Läs ocksåHar inneboende för att klara renoveringshyran – nu vill värden vräka tvåbarnsmamman MadeleineMadeleine Tärnsby, hyresgäst hos Heba, riskerar vräkning

Efter att de studenter och forskare som tillhör den vanliga målgruppen hade fått erbjudande om bostad uppskattar Ann Klaar att ungefär 30 procent av bostäderna de förmedlar fortfarande var vakanta. De kan nu sökas av alla studenter.

– Det finns inget kösystem, utan det är first come, first serve som gäller, säger hon.

Studenterna erbjuds i första hand kontrakt på en termin, men chanserna är goda att få sitt kontrakt förlängt ytterligare en termin, även om inga garantier ges.

Sophia Södergård på Studentboet påpekar att det har byggts flera hundra nya studentbostäder i Uppsala det senaste året och att det gör utgångsläget bättre. Skulle bostadssituationen för studenter i Uppsala ändå bli oväntat kaosartad har kommunalrådet Erik Pelling (S) lovat att det finns beredskap även för det. I värsta fall kan kommunen ordna boenden i kyrkor och idrottshallar, sa han i en intervju i P4 Uppland tidigare i augusti.

De studentbostadsaktörer i Göteborg och Lund som Hem & Hyra har talat med instämmer i bilden att söktrycket och kötiderna är på ungefär samma nivå som tidigare år, trots fler studerande, men att studenter från andra länder är den stora osäkerhetsfaktorn.

– De internationella studenterna tecknar sig på lägenheter trots pandemin. Jag gissar att de tänker att de ska försöka ta sig till Göteborg och ändå är hoppfulla. För de europeiska länderna borde det inte vara något problem, men även studenter från Kina, Indien och Pakistan som ska plugga på Chalmers tecknar sig på kontrakt. Vi får se om de lyckas ta sig hit, säger Neshat Alizadeh, uthyrningschef på SGS Studentbostäder, som har nästan 8000 studentbostäder i Göteborg.

Annons

En annan faktor som kan påverka bostadsmarknaden är att Göteborgs universitet har meddelat att vissa studenter kommer att inleda höstterminen helt på distans, medan andra kommer att ha vissa lektioner på plats. Men enligt Neshat Alizadeh finns det inget som tyder på att det beskedet har påverkat hur många som har sökt bostad.

Hos Stockholms bostadsförmedling är söktrycket för studentbostäder i nivå med tidigare år, medan Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB) har ungefär 60 procent fler som har ställt sig i kö i juni och juli jämfört med i fjol, samtidigt som 25 procent fler har varit inne på webbsidan.

– Det är bara indikationer än så länge, men den skillnad vi tror oss se är ett högre tryck från inhemska studenter, eftersom det är fler studieplatser i år, säger Ingrid Gyllfors, vd på SSSB.

SSSB hyr ut cirka 1000 bostäder direkt till högskolorna som de i sin tur förmedlar till internationella studenter. I år har bostadsstiftelsen fått tillbaka 70 av dem, som nu går till andra studenter.

Trenden över tid hos SSSB är att kötiden för korridorsrum har gått ned ett par månader de senaste åren. Stiftelsen försöker minska kötiderna ytterligare genom att bygga ungefär 150–200 nya bostäder per år och kontrollera två gånger per år att det är just studenter som bor i de befintliga bostäderna.

Fakta: Kötider inför höstterminsstarten 2020
Förmedlare Studentlägenhet Studentrum
SSSB, Stockholm 2,5 år 11,5 månader
Stockholms bostadsförmedling1 5 år 2,5 år
AF Bostäder, Lund2 2 år 10 månader
SGS Studentbostäder, Göteborg3 2–3 år (i centrum 4–5 år) 1,5 år
Uppsala bostadsförmedling4 4 år och 4 månader 1 år och 10 månader

1 Kötider under juli månad i år.
2 Ungefär 500 nya studenter får bostad direkt genom ett förturssystem med lottning. Kötiden gäller övriga studenter.
3 Kötiderna gäller vid höstterminsstarten, de kan vara betydligt kortare under andra delar av året när färre bostäder förmedlas.
4 Genomsnittlig kötid under 2020 fram till 29 juli.

Fakta: Tips från Uppsala bostadsförmedling

• Tacka inte nej till drömutbildningen för att du inte har bostad, var i stället aktiv i ditt letande! Efter ett tag brukar boendet lösa sig.
• Registrera dig i bostadskön så snart du har planer på att söka en utbildning.
• Processen är snabb, se därför till att ha dina intyg som visar att du studerar eller har blivit antagen redo.
• Sköt din ekonomi! Se upp för betalningsanmärkningar och skulder, för det gillar inte hyresvärdar.
• Leta även på andra håll, besök till exempel Studentboet.se. Där hittar du nyttig information från de flesta hyresvärdar, stiftelser och nationer som hyr ut studentbostäder i Uppsala.

Corona i Hyressverige
Läs också Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet Massuppsägningen kom som en chock – hyresgästen Tobias: ”Visste inte ens att jag hyrde av mellanhand”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.