HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Flera förslag ska öka hyresgästers inflytande

Göteborg Lagstadgat samråd och tidigare insyn när renoveringar planeras. Så vill Hyresgästföreningen främja hyresgästernas intressen.

Hyresgästföreningens roll är att förhandla fram rätt hyra i relation till planerade åtgärder.

– Men det betyder inte att åtgärdernas omfattning är rätt. Vi kan förhandla och stranda men inte säga nej till åtgärder. Vi har inte den lagstadgade rätten, säger Pedram Kouchakpour, förhandlingschef för Hyresgästföreningen i västra Sverige.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Hyresnämndens facit tyder enligt honom på att lagstiftningen brister. Helst vill han att lagen kräver samråd med hyresgästerna.

– När man väl kommer till nämnden ska man som fastighetsägare kunna visa att man haft en dialog. Vi vill att hyresgästernas intressen ska väga tyngre.

Hyresgästföreningen vill också få tidigare insyn när fastighetsägare planerar en ombyggnad, för att lättare kunna värna hyresgästernas intressen vid förhandlingsbordet.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

– Det finns bra exempel på fastighetsägare som jobbar så, säger Pedram Kouchakpour. Då kan vi komma med olika förslag och paketlösningar.

Läs också Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.