Annons

Flera förslag ska öka hyresgästers inflytande

Göteborg Lagstadgat samråd och tidigare insyn när renoveringar planeras. Så vill Hyresgästföreningen främja hyresgästernas intressen.

Hyresgästföreningens roll är att förhandla fram rätt hyra i relation till planerade åtgärder.

– Men det betyder inte att åtgärdernas omfattning är rätt. Vi kan förhandla och stranda men inte säga nej till åtgärder. Vi har inte den lagstadgade rätten, säger Pedram Kouchakpour, förhandlingschef för Hyresgästföreningen i västra Sverige.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresnämndens facit tyder enligt honom på att lagstiftningen brister. Helst vill han att lagen kräver samråd med hyresgästerna.

Annons

– När man väl kommer till nämnden ska man som fastighetsägare kunna visa att man haft en dialog. Vi vill att hyresgästernas intressen ska väga tyngre.

Hyresgästföreningen vill också få tidigare insyn när fastighetsägare planerar en ombyggnad, för att lättare kunna värna hyresgästernas intressen vid förhandlingsbordet.

Annons
Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

– Det finns bra exempel på fastighetsägare som jobbar så, säger Pedram Kouchakpour. Då kan vi komma med olika förslag och paketlösningar.

Läs också Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.