Annons

Flera förslag ska öka hyresgästers inflytande

Göteborg Lagstadgat samråd och tidigare insyn när renoveringar planeras. Så vill Hyresgästföreningen främja hyresgästernas intressen.

Hyresgästföreningens roll är att förhandla fram rätt hyra i relation till planerade åtgärder.

– Men det betyder inte att åtgärdernas omfattning är rätt. Vi kan förhandla och stranda men inte säga nej till åtgärder. Vi har inte den lagstadgade rätten, säger Pedram Kouchakpour, förhandlingschef för Hyresgästföreningen i västra Sverige.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresnämndens facit tyder enligt honom på att lagstiftningen brister. Helst vill han att lagen kräver samråd med hyresgästerna.

Annons

– När man väl kommer till nämnden ska man som fastighetsägare kunna visa att man haft en dialog. Vi vill att hyresgästernas intressen ska väga tyngre.

Hyresgästföreningen vill också få tidigare insyn när fastighetsägare planerar en ombyggnad, för att lättare kunna värna hyresgästernas intressen vid förhandlingsbordet.

Annons
Läs ocksåPlanerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

– Det finns bra exempel på fastighetsägare som jobbar så, säger Pedram Kouchakpour. Då kan vi komma med olika förslag och paketlösningar.

Läs också Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning” Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.