HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Flera Motalavärdar inför p-hyra

Motala Flera hyresvärdar i Motala börjar ta betalt för parkeringsplatser som tidigare varit gratis och skillnaden i hyra är stor.

Hittills har hyresgäster hos flera av Motalas största hyresvärdar parkerat gratis i bostadsområdena. Men från och med februari i år började kommunala Bostadsstiftelsen Platen ta ut hyra för sina parkeringsplatser. Förändringen införs successivt och först ut är området Torvmossen. Där bor Ewa Karlsson, som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen och även ingår i den så kallade boinflytandekommittén. Hon har kämpat länge för bättre ordning och reda på parkeringsplatsen och räknar med att de nya reglerna kommer att lösa problemen med att det ibland är svårt att hitta någonstans att göra av bilen.

– Om man kommer hem sent så kan det vara fullt eller så får man ställa sig långt ifrån lägenheten, säger hon.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

När platserna hyrs ut blir de numrerade och personliga.

– I dag händer det att man parkerar firmabilar här eller att personer som inte ens bor i området använder platserna. Vi har också haft stora problem med dumpade skrotbilar. Det här är ett sätt att få bättre kontroll, säger Stefan Ingesson, kundvärd hos Platen.

Hyran på 60 kronor i månaden tycker Ewa Karlsson är rimlig.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Men det är ändå en extra hyreshöjning, utöver den årliga, för hyresgäster med bil. Hur ser du på det?

– 60 kronor kan vara mycket för många. Men personligen tycker jag ändå att fördelarna överväger, säger Ewa Karlsson.

Stefan Ingesson menar att förändringen ur värdens perspektiv inte i första hand handlar om att öka intäkterna, utan trivseln.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

– Tvärtom, så kostar det mer än det smakar. I alla fall i början när alla skyltar ska upp. Det är en investering vi gör för att möta ett önskemål från hyresgästerna. De har sagt i våra kundundersökningar att de vill ha det här, säger han.

Annons

Kommunala Platen är inte ensamma om att införa parkeringsavgift i år. Hestia, som förvaltar området Tellus med 376 lägenheter på Väster för ägaren Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB), tar 150 kronor per plats från 1 mars.

Robert Rosén, hyresgäst i Tellus, är kritisk mot nivån.

– Det första vi märkte var att det kom upp skyltar på parkeringsplatsen, berättar han.

Robert Rosén säger att han inte har någonting emot att parkeringsplatserna blir personliga mot en avgift. Han tror att problem med skrotbilar och missbruk av platserna kan minska. Men 150 kronor är för mycket, anser han.

– Varför ska vi betala 150 kronor när de som bor hos Platen på andra sidan gatan bara behöver betala 60? undrar han.

Robert Rosén är inte ensam om att reagera och flera hyresgäster har kontaktat Hyresgästföreningen.

– Folk i området är skitförbannade. Normalt sett måste inte en hyresvärd förhandla om garage och parkeringsplatser eftersom det räknas som lokaler, förklarar Carina Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Men när hon tittade närmare på just Tellus visade det sig att ungefär en fjärdedel av hyresgästerna har inskrivet i sina kontrakt att parkeringsplats ingår i hyran. De cirka 90 hushåll som berörs kan alltså parkera utan att betala något extra.

Hyresvärden tycker inte att det är något problem.

Annons

– Som vi ser det är det samma villkor för alla. Det är bara att en del hyresgäster betalar via sin hyra medan andra får betala separat. Det konstiga är väl att ingen av dem som har betalat för parkering via hyran utan att få något för det tidigare har haft synpunkter, säger Peter Olausson, bostadschef på Hestia Sambygg som tog över förvaltningen under 2016.

Varför har ni valt en hyresnivå som är mer än dubbelt så hög som hos Platen?

– Jag har svårt att säga om 150 kronor är högt eller lågt. Men jag tycker att det är en rimlig nivå för den tjänst vi erbjuder, säger Peter Olausson.

Carina Johansson anser att nivån är hög för att vara i Motala.

– Men den är ändå inte helt orimlig eftersom det finns andra privata värdar som tar ungefär samma. Tittar man på Linköping kan en parkeringsplats kosta många hundralappar per månad, säger hon.

Enligt Peter Olausson handlar det om att skapa ordning och reda.

– Det är svårt att få bort övergivna bilar när de inte bryter mot någon regel. Nu inför vi det här för att vi tror att det blir bättre för hyresgästerna, som kan få en egen parkeringsplats så nära porten som möjligt säger han.

Fakta: Så mycket kostar parkeringsplatsen

Så här mycket kostar det att hyra parkeringsplats hos några av Motalas större hyresvärdar:
Lövgrens fastigheter: 120 kronor/månad
Platen: 60 kronor/månad
Radiomasten: 120 kronor/månad förutom i centrum där hyran är 200 kronor/månad
SBB/Hestia: 150 kronor*)

*) För vissa hyresgäster med äldre kontrakt ingår parkeringsplats i hyran.

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.