HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

För högt bidrag ska rättas till snabbare

Nyheter Bostadsbidraget ska stämmas av mot inkomsten tidigare. På så vis ska fler slippa tråkiga återbetalningskrav långt i efterhand.

Den som har bostadsbidrag i dag får besked om återbetalning eller extra utbetalning först i mars månad två år efter det att bostadsbidraget betalats ut. En trist och oväntad utgift som exempelvis kan komma efter att studierna är avslutade och man har flyttat ifrån den dyra lilla studentlyan.

Nu föreslår Försäkringskassan att bostadsbidraget stäms av mot uppgifter om inkomster från Skatteverket och CSN under hösten året efter att bidraget har betalats ut.

Läs ocksåVädrets makter: Orörd snö avslöjade bidragsfuskaren

Försäkringskassan menar att bidragtagare enklare kommer att förstå återbetalningskravet hänger ihop med beskedet om slutlig skatt. Dessutom får staten tillbaka för högt utbetalda bidrag snabbare.

Annons

Det ska även bli möjligt att ansöka om bostadsbidrag tills vidare. Samtidigt ska informationen förstärkas så att den som får bostadsbidrag kommer ihåg att anmäla förändrad inkomst och därmed slipper få återbetalningskrav.

Förslagen är en del av Försäkringskassans nya ”antikrångelförslag”, som ska förenkla för medborgarna. 

Annons
Läs ocksåTusentals fler till Kronofogden på grund av bostadsbidragAnna fick återkrav på bostadsbidraget
Läs också Jennies värd var skriven på fel adress – nu blir hon både skuldsatt och utkastad Margarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjerna Kritiker: Covidstödet borde förlängas - inte tas bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.