HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Föräldrar stämmer hyresvärd i Motala för reklambild

Motala Ett föräldrapar stämmer sin hyresvärd Platen för att deras barn förekommit på bild i en annons för stiftelsen. Föräldrarna kräver 20 000 kronor i kompensation för barnens räkning.
Foto: Jenny Knutsson
Linköpings tingsrätt ska ta ställning till om Platen ska betala pengar till två barn som var med på bild i en tidningsannons för bostadsstiftelsen.

Det var i samband med en lekplatsinvigning 2014 i ett bostadsområde i Motala som fotograferingen skedde. Invigningen arrangerades av kommunala Bostadsstiftelsen Platen och den lokala hyresgästföreningen, som ska ha satt upp lappar på anslagstavlorna i området med information om att en fotograf anlitad av Platen skulle komma.

Över ett år senare, i början av 2016, användes en bild från tillfället i en annons för Platen i en gratistidning som delas ut varje vecka till alla hushåll i Motala kommun. Det fick föräldrarna till de fyra barnen på bilden att reagera och kontakta Platen med krav på ersättning då de menar att de inte gett tillåtelse till att bilder på barnen får utnyttjas i reklamsammanhang.

Läs ocksåHyresgäster utan el hela vintern – nu kan även vattnet stängas avHyreshus i Överum.

Föräldrarna till två av barnen, två bröder som vid tillfället var tre och fem år gamla, valde att stämma hyresvärden med hänvisning till lagen om namn och bild i reklam. Genom sitt juridiska ombud kräver de sammanlagt 10 000 kronor i arvode och skadestånd per barn.

På torsdagen hölls så kallad muntlig förberedelse i målet vid Linköpings tingsrätt. Ingen av de inblandade fanns på plats, utan såväl hyresgästerna som Platen representerades av juridiska ombud.

Annons

– Ett så stort bolag måste kunna lagar och regler och skaffa sig behörig personal som klarar av det. Har man inte det så är det stor oaktsamhet och då ska skadestånd utgå, framhöll Staffan Teste, som företräder familjen.

Läs ocksåUnika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backaJan och Siv Christianson anser att flera av de funktioner som Stena Fastigheter vill installera både är otidsenliga och fördyrande för hyresgästerna. ”Om 270 lägenheter bränner på med en handdukstork så är det ju rätt mycket energi som går åt. Och så har du värmegolv och tvättmaskiner”, säger Jan.

Platens ombud, Anders Angelstig, menade å sin sida att fotografen fått godkännande av de vuxna som var med barnen på platsen och att fotografen uppfattat att det var barnens vårdnadshavare som han talade med.

– Man har fått samtycke av de vuxna som var där och som hade hand om barnen, sade Anders Angelstig.

Annons

Platen kan tänka sig att betala en ersättning för medverkan på 500 kronor per barn, men anser inte att något fel begåtts och tillbakavisar därför kravet på skadestånd.

Läs ocksåHär har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”Hyreshus i Överum.

Ett av syftena med en muntlig förberedelse är att undersöka och det finns möjlighet till förlikning. Någon sådan kunde inte nås i det här fallet i dag, vilket betyder att parterna kommer att mötas på nytt vid en huvudförhandling innan tingsrätten avgör tvistemålet.

Läs också Trots oro i världen: En fjärdedel av värdarna klarar inte ge dig skydd Slarv med matavfall straffar hyresgästerna - ger högre hyror: "Orättvist"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.