Annons

Förbo höjer hyrorna på måndag

Härryda Den 1 april höjs hyrorna hos Förbo. Då får 5 500 hyresgäster i Härryda, Mölndals, Lerums och Kungälvs kommuner betala i snitt 2,2 procent mer för sin bostad.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyrorna 2019 – hela listan

Höjningen blir mellan 0,8 och 3 procent beroende på i vilket hus man bor och vilket skick lägenheten är i.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Genomsnittet är 2,2 procent. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor i månaden innebär det 132 kronor mer i månaden.

Förbo hade yrkat på att få höja 3,5 procent, men fick sänka sitt krav under förhandlingens gång.

Annons

– Vi har tittat på Förbos kostnader och avgifter, men även vilken förvaltningskvalitet de har, säger Tommy Dunerstrand, förhandlingsansvarig hos Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Årets hyresökning är betydligt högre än 2017 och 2018, när hyrorna höjdes med i genomsnitt 0,7 procent.

– Främst är det det allmänna ökade kostnadsläget och de dyrare taxorna som gör att det gått uppåt, säger Tommy Dunerstrand.

Tvåårsavtalet 2017/2018 kom till genom beslut av Hyresmarknadskommittén i Stockholm. Den här gången har Förbo och Hyresgästföreningen i Västra Sverige däremot kunnat komma överens på egen hand.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Förhandlingsklimatet har varit gott, och det gjorde att vi kunde hitta den här uppgörelsen, säger Tommy Dunerstrand.

LÄS MER:

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.