Annons

Förbo höjer hyrorna på måndag

Härryda Den 1 april höjs hyrorna hos Förbo. Då får 5 500 hyresgäster i Härryda, Mölndals, Lerums och Kungälvs kommuner betala i snitt 2,2 procent mer för sin bostad.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyrorna 2019 – hela listan

Höjningen blir mellan 0,8 och 3 procent beroende på i vilket hus man bor och vilket skick lägenheten är i.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Genomsnittet är 2,2 procent. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor i månaden innebär det 132 kronor mer i månaden.

Förbo hade yrkat på att få höja 3,5 procent, men fick sänka sitt krav under förhandlingens gång.

Annons

– Vi har tittat på Förbos kostnader och avgifter, men även vilken förvaltningskvalitet de har, säger Tommy Dunerstrand, förhandlingsansvarig hos Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

Årets hyresökning är betydligt högre än 2017 och 2018, när hyrorna höjdes med i genomsnitt 0,7 procent.

– Främst är det det allmänna ökade kostnadsläget och de dyrare taxorna som gör att det gått uppåt, säger Tommy Dunerstrand.

Tvåårsavtalet 2017/2018 kom till genom beslut av Hyresmarknadskommittén i Stockholm. Den här gången har Förbo och Hyresgästföreningen i Västra Sverige däremot kunnat komma överens på egen hand.

Annons
Läs ocksåVärden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbakaEn äldre man och kvinna som står i en lägenhet. I bakgrunden skymtar ett vitrinskåp, en kakelugn, en spegel med förgylld ram och en kristallkrona.

– Förhandlingsklimatet har varit gott, och det gjorde att vi kunde hitta den här uppgörelsen, säger Tommy Dunerstrand.

LÄS MER:

Läs också Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.