HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Strandad förhandling avslutad– nu höjs hyran hos Förbo

Härryda Nu höjs hyrorna för 5 500 hyresgäster hos den kommunala värden Förbo. Uppgörelsen satt långt inne, och först efter ett avgörande på riksnivå kunde det nya tvååriga avtalet undertecknas.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Förbos hyresgäster i Härryda, Kungälv, Lerum och Mölndal får ställa in sig på en ny månadsbudget. Detta sedan bolaget tecknat ett avtal med Hyresgästföreningen om hyreshöjningar för både 2017 och 2018.

I ett första steg höjs hyrorna med 0–1,2 procent, beroende på i vilket område man bor. De flesta hyresgäster får den genomsnittliga hyreshöjningen på 0,7 procent. Det motsvarar 42 kronor mer i månaden för ett hushåll som i dagsläget har en månadshyra på 6 000 kronor.

Läs ocksåLånade pengar och for utomlands – ville ha bidrag till hyranTvådelad bild där man dels ser en svart silhuett, dels Ludvikahems logga på en husvägg.

Hyreshöjningen gäller från och med januari i år. Det innebär att höjningarna för årets första fyra månader tas ut på kommande hyresavier.

Den färska uppgörelsen löper över två år. Berörda hyresgäster kan alltså redan nu budgetera för motsvarande hyreshöjning till kommande årsskifte.

Det var i höstas som Förbo inledde förhandlingar med Hyresgästföreningen om att få höja hyran. Hyresgästföreningen hade redan i förväg förklarat att man förväntade sig återhållsamhet av bolaget. Förbo å sin sida kom till förhandlingsbordet med en önskan om att få höja hyrorna med 2,2 procent.

Läs ocksåDe vägrar lämna garagen – värden sätter in KronofogdenLinnea Edvardsson och Catherine Gauffin är bland de hyresgäster i Lerum som vägrat lämna sina garage. Nu vräker hyresvärden Förbo dem med hjälp av Kronofogden.

Men inte heller i år lyckades parterna komma överens lokalt. Efter ett flertal möten valde man att stranda de lokala förhandlingarna i januari.

I stället hamnade frågan hos Hyresmarknadskommittén i Stockholm. Det är alltså denna partsgemensamma instans som nu har bestämt hyresnivån för Förbos hyresgäster.

Förbo och Hyresgästföreningen har haft svårt att enas om hyresnivån i flera år. Även i fjol havererade de lokala hyresförhandlingarna, liksom året före det.

Läs också36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan

Senast Förbo höjde hyrorna var i mars förra året.

LÄS MER

Pengar i en portmonnä.
Läs också Skandalvärden förlorar igen - Lillemor om kampens pris: “Jag kommer aldrig förlåta dem” Tog 500 procent i överhyra för hotellverksamhet – vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.