Annons

Fördyrande mätkrav slopas

Nyheter Det kritiserade kravet på obligatorisk mätning av värme och vatten ser ut att slopas. Det glädjer såväl Hyresgästföreningen som fastighetsägarna.

Det har i flera år funnits tankar från regeringen på att införa krav på individuell mätning och debitering (IMD) av vatten och värme på lägenhetsnivå.. I botten ligger ett krav från EU på att energianvändningen i byggnader ska ha minskat med en femtedel fram till 2020.

Som Hem och Hyra tidigare rapporterat har det funnits en massiv kritik mot förslaget från såväl Hyresgästföreningen som fastighetsägarna. Kritiken har i korta drag gått ut på att det skulle innebära en stor kostnad, uppemot 25 miljarder, i en tid då mycket av fokus ligger på att pressa byggkostnaderna. Samtidigt som nyttan av dessa åtgärder inte alls står i relation till priset. Framför allt har kritiken riktats mot enskild värmemätning Dels eftersom den mätutrustningen är dyrast att installera, dels för att det är svårt att få till en rättvis kostnadsfördelning bland hyresgästerna. Exempelvis kan den som bor i mitten av huset skruva ner värmen på de egna radiatorerna och låta grannarnas värmeströmmar stå för uppvärmningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har inte sett att den totala värmeförbrukningen i ett hus minskat för att man infört individuella värmemätare. Däremot kan det vara klokt att mäta vattenförbrukningen per lägenhet om det görs kostnadseffektivt, men det är bra att det inte blir obligatoriskt, säger Hans Dahlin, utredare på Hyresgästföreningen med ansvar för energifrågor.

Annons

Han menar att ett lagkrav dessutom inneburit en risk att fastighetsägarnas drivkraft för att minska värmeförbrukningen i hela huset skulle minska, eftersom de boende då får värmekostnaden vid sidan av grundhyran. I dag är värmen i de allra flesta fall inkluderad.

– Vi var allvarligt oroade. Jag tror hela branschen drar en lättnandes suck, säger Hans Dahlin, utredare på Hyresgästföreningen med ansvar för energifrågor.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

I den lagrådsremiss som regeringen presenterade i går är kraven på IMD borta. Näringsdepartementet skriver att man tagit intryck av branschens synpunkter. Individuell mätning ska enbart tillämpas i byggnader där det är kostnadseffektivt, enligt lagrådsremissen, som riksdagen inom kort ska rösta om. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 2 juli i år.

Fakta: Så tycker branschen

Byggherrarna: Individuell mätning, IMD, ska bara införas i lägenheter där är tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt. Att införa i alla moderna lägenheter är en övertolkning av direktivet.

Energimyndigheten: Befintlig bebyggelse ska undantas från installationskrav, om det inte är kostnadseffektivt.

Energirådgivarna: Individuell mätning innebär inga större energibesparingar. Värmeöverföringen mellan lägenheterna är ett problem och att isolera mellan dem är orimligt ekonomiskt.

Statens fastighetsverk: IMD av värme kan minska energieffektivisering eftersom hyresgästernas möjligheter till minskning av energianvändningen är mer begränsade än fastighetsägarens.

Stockholms stad: Förslaget kan vara kontraproduktivt eftersom medlen som går till mätningar med ringa påverkan kunde ha använts för energibesparande åtgärder i stället.

Svensk fjärrvärme: Avfärdar individuell mätning av värme men håller med om att enskilda mätare för varmvatten i vissa fall kan motiveras – om det är tekniskt möjligt.

Sveriges byggindustrier: Avstyrker förslaget.

Fakta: Hyresgästföreningen om individuell mätning

Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna gav för två år sedan ut tre gemensamma rekommendationer angående individuell mätning och debitering, IMD:

IMD ska enbart införas om det kan bekostas med energibesparingen och om fastigheten är effektiv från grunden.
Hyresgäster och värdar måste vara överens om att införa IMD.
Hyresgästen bör ha möjlighet att följa sin förbrukning i realtid.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.