HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Föreningen gör allt för att slippa momssmäll

Nyheter En momssmäll hotar Hyresgästföreningen. I går uppvaktades regeringen för att kommande proposition ska ta hänsyn till föreningens speciella villkor.

Hyresgästföreningen är i dag momsbefriad. För att Sveriges momslagstiftning ska harmoniseras med EU:s har regeringen föreslagit vissa förändringar. Förslagen kan innebära att Hyresgästföreningen momsbeläggs. Enligt ekonomichef Urban Ehrenborg kan det innebära minskade intäkter på mellan 50 och 100 miljoner kronor per år för Hyresgästföreningen, beroende på hur lagförändringen tolkas av domstolarna. Därtill kommer en stor administrativ börda för landets 1 500 lokala hyresgästföreningar, där det mesta av arbetet sker ideellt. 

– En nästan omöjlig, kostsam och onödig arbetsuppgift, säger Urban Ehrenborg.

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

I går var han och förbundsjurist P-G Nyström och uppvaktade enhetschefen för mervärdesskatt på finansdepartementet. Syftet var att försöka förmå regeringen att ändra sitt förslag.

Annons

– Förändringen av momslagstiftningen ska vara av teknisk natur och syftet är inte att fler organisationer ska bli momspliktiga, fick vi veta. Det kändes bra, säger Urban Ehrenborg.

Om förslaget går igenom utan förändringar 1 juli 2013 ser han en risk att Skatteverket kan tolka det som att Hyresgästföreningen är  momspliktig. Föreningen har idag ett unikt momsundantag som i och med detta förslag kan försvinna. I sådana fall väntar år av kostsamma och tidskrävande rättsprocesser. 

Annons
Läs ocksåFörslaget om att stoppa skatteplanering försvann

Den 7 januari ska alla remissinstanser ha kommit in med sina synpunkter. Någon gång i mars-april väntas propositionen vara klar.

Läs också Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta" Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Retroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.