Föreningen ska bli bättre vid renovering och förtätning
Efter att ett bostadsområde renoverats riskerar hyresgästerna rejäla hyreshöjningar, så stora att inte alla har råd att bo kvar.
När ett område ska förtätas och nya hus byggas i en skogsbacke som i dag är barnens lekplats så känner sig ibland befintliga hyresgäster överkörda och anser att de får en sämre boendemiljö. Samtidigt som Hyresgästföreningen på riks och regionalplan propagerar för att det byggs fler hyresrätter.
Dessa frågor kommer en nybildad arbetsgrupp inom Hyresgästföreningen att titta närmare på tillsammans med forskare och praktiker. Silla Odhnoff, ansvarig för lokalt utvecklingsarbete på Hyresgästföreningens riksförbund, menar att föreningen måste bli duktigare på att komma in i tidigare i arbetet med renoveringar och förtätningar.
– Förtätningar kan göras på olika sätt. Vi måste skaffa oss mer kunskap för att kunna bli en intressant partner. I stället för att bli nej-sägare ska vi jobba gemensamt med arkitekter och forskare med de bra förslag på förtätningar som oftast finns, säger Silla Odhnoff.
Även vid större renoveringar ska Hyresgästföreningen bli bättre på att finnas med tidigare i processen när allt inte redan är bestämt. Kraftiga hyreshöjningar, som gör att mindre bemedlade tvingas flytta längre och längre ut från stadskärnan. Det måste Hyresgästföreningen försöka att motverka, anser Silla Odhnoff.
– Det handlar även om att alla större bostadsområden måste ha butiker och kommunal service såsom bibliotek och fritidsgårdar. Renoveringar handlar inte bara om stambyten.
Under hösten kommer det första resultatet av gruppens arbete att presenteras.