Företag bötfälls efter att treåring fick livsfarlig stöt av motorvärmarstolpe

Boden En treåring fick allvarliga skador efter att ha rört vid en motorvärmarstolpe. Nu tvingas företaget som ägde stolparna att betala en bot på 150 000 kronor.
Den motorvärmare som treåringen rörde vid och fick en kraftig elektrisk stöt.
När motorvärmaren inspekterades hade den allvarliga säkerhetsbrister.

Treåringen bodde tillsammans med sin familj i en fastighet som Boden kommun hyrde av ett privat företag för att användas som boende för flyktingar från kriget i Ukraina.

En dag när treåringen lekte utanför fastigheten kom han åt en motorvärmaruttag och fick en kraftig elektrisk stöt. Treåringen fick smärta, blånader och brännskador på händerna och behövde sövas ner när skadorna skulle behandlas.

Läs ocksåHyresgäst ville skydda sin mamma från rök – slog annan man med yxaBilden visar två bilden, en genrebild på man som röker, och en silhouette av en yxa.

När polisen undersökte den motorvärmarstolpe som treåringen rörde vid, upptäckte flera brister i säkerheten. Den saknade inte minst ett beröringsskydd över de inkommande strömförande ledningarna.

Vid en inspektion i juni 2022, alltså innan treåringens olycka, upptäcktes allvarliga säkerhetsbrister i anläggningen, något som företaget informerades om. Den enda åtgärd som tycks ha vidtagits är att koppla ur strömmen fram till stolpen.

Företaget som ägde fastigheten, och motorvärmaranslutningarna, menar i åtalet att de inte kan hållas ansvariga för händelsen. En representant för företaget säger i polisförhör att det var Boden kommun som åter kopplade på strömmen och att de därför varit ansvariga.

Läs ocksåBedragaren fick ut över 70 000 kronor i "oskälig andrahandshyra" – får nu betala tillbaka det tredubblaEtt montage med två bilder ovanpå varann, en är en exteriörbild på Luleå tingsrätt. Den andra är en silhuettbild på en kortklippt alternativt hårlös person.

”Då Bodens kommun, utan överenskommelse, satt på elen till motorvärmarna har vi inte ansvar för det inträffade”, skriver representanten i en kommentar till förhörsprotokollet.

Luleå tingsrätt gör dock en annan bedömning, och skriver att företaget enligt elsäkerhetslagen varit innehavare av den aktuella motorvärmaruttaget, som klassas som en starkströmsanläggning. Det faktum att företaget hyrt ut en intilliggande byggnad till Bodens kommun påverkar inte deras ansvar för anläggningen.

Eftersom anläggningen var strömförande vid olyckstillfället står det klart att urkopplingen inte varit tillräckligt säker för att förhindra att strömmen återanslöts. Företaget har heller inte löpande kontrollerat att anläggningen förblev strömlös. Därmed har företaget brustit i sitt kontrollansvar enligt elsäkerhetslagen och inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att förebygga olycksrisken.

Läs ocksåDrar tillbaka ansökan mot den kritiserade hyresvärden: ”Haft en bra dialog”Bilden är en split av två bilder. Den till vänster visar en fastighet i Lessebo ägd av Lindsrtröm property. Den till höger visar Ena Hodzic, jurist hos Hyresgästföreningen.

Luleå ringsrätt ålägger därför företaget med en så kallad företagsbot på 150 000 kronor.

Fakta: Motorvärmare
    • Det är ägaren av en fastighet som är ansvarig för att motorvärmarna. Den är även ansvarig för att produkter ansluts och används säkert.
    • Det bör regelbundet kontrolleras att det inte uppkommit skador på anslutningssladd, uttag eller stickpropp.
    • Uttagsstolpen ska ha ett lock och bör vara låst om det saknat petskydd eller sitter under 1,7 meter, för att undvika att lekande barn kommer åt den.
    • Det bör finnas en jordfelsbrytare för att minimera risken för allvarlig skada. Jordfelsbrytaren bör testas regelbundet för att säkerställa att den fungerar.

Källa: Elsäkerhetsverket

Läs också Låg och sov i källarförråd – döms till fängelse för olaga hot Värdens nej blev hyresgästens vinst – får betala 10 000 kronor mindre för färgstänken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.