Förlikning slutade med hyreshöjning på åtta procent

Nacka I snitt 8,3 procent. Så stor blir höjningen för 80 hyresgäster i Nacka efter att Hyresgästföreningen region Stockholm och bostadsrättsföreningen nått en förlikning.
Foto: Kenneth Samuelsson
Erkan Arapi, på Henriksdalsberget, är inte nöjd med att hans värd har höjt hyran med 600 kronor.

Tvisten på Henriksdalsberget i Nacka startade 2014 med att hyresvärden, en bostadsrättsförening, krävde höjningar på uppemot 28 procent i de årliga hyresförhandlingarna.

Hyresgästföreningen region Stockholms motbud var 1,5 procent. Men hyresvärden sade nej och gick till Hyresnämnden för att pröva hyran. Sedan dessa har parterna förhandlat och nyligen nåddes en förlikning.

Läs ocksåMor och dotters dubbla glädjebesked: Värden får inte kasta ut någon av demJennie och Vivian Kvintåhs

Hyresgästen Erkan Arapi, är inte nöjd med uppgörelsen. Hyran för hans trea på 81 kvadratmeter har höjts med nio procent, från 6 100 kronor till 6 695 kronor.

– Jag tycker det är okey att höja hyran men då får de göra något i lägenheten. Nu har vi fått en höjning utan att få något gjort. Allt är gammalt i lägenheten, säger han.

Hyresvärden hade yrkat på en höjning på upp till 28 procent i 2014 år hyresnivå. Nu blev resultatet en höjning med mellan 1 och 25,6 procent i 2015 års hyresnivå. Snitthöjningen blir 8,3 procent.

Läs ocksåHögre höjning ger mer betalt - konsulter får provision för att höja hyrornaKanslihuset, där Alexander Kvidén är förhandlingsjurist, är ett av flera konsultföretag som anlitas av hyresvärdar för att utföra bruksvärderingar.

Hyresvärden ville från början höja hyran från och med första januari 2014. Men förlikningen innebär istället att hyresgästerna får en höjning från och med första juni 2015. Under tiden parterna har förhandlat har inte hyresgästerna fått någon årlig hyreshöjning.

I överenskommelsen ingår också att de hyresgäster som hade ett hyrespåslag för tidsbegränsade tillval som målning och tapetsering, slipper det. Dock får hyresgäster som haft permanenta tillval som säkerhetsdörr fortsätta betala det.

Marie Ripman, chef Förhandlingsjuridik på Hyresgästföreningen region Stockholm, är nöjd med överenskommelsen.

Läs ocksåNya trenden kan chockhöja Christoffers hyra - riskerar att få betala 1 800 mer

– Innan vi tecknade överenskommelsen hade vi ett medlemsmöte för att höra vad hyresgästerna tyckte och där var signalen att de tyckte det var okey. Hyresnämnden kom med ett förlikningsförslag men det som vi kom överens om är bättre för hyresgästerna, säger hon.

 Några hyresgäster säger att de fått fel hyra på hyresavin, något som Marie Ripman, säger ska rättas till.

Robert Bruzelius Lidqvist på Advokatfirman Steinman, som företräder bostadsrättsföreningen, är ganska nöjd med överenskommelsen.

– Ingen är ju riktigt nöjd med en förlikning, men vi kan leva med den, säger han.

 

Läs också Tvingas sälja bostadsrätt efter anklagelser om svartuthyrning - styrelsen gick till domstol Vill se över hyrorna - kan ge dyrare boende: "Viktigt man inte smyghöjer"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.