HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förödande brand i Hovsjö – finns kontraktet kvar?

Södertälje Vid en våldsam brand i Hovsjö i fredags morse förstördes ett radhus. Därmed väcks frågan om den drabbade familjen, som lyckades ta sig ut ur huset, även mister sitt hyreskontrakt.– Juridiskt är det så, eftersom radhuset är totalt utbränt. Men vi har inte funderat i sådana banor, säger Patrik Derk, vd för fastighetsägaren Telge Hovsjö.

Huset är ett av de 250 radhus där Telge Hovsjö planerar omfattande renoveringar eller rivning, vilket tidningen Hem & Hyra skrev om i sitt senaste nummer.

Enligt hyreslagen kan dock en förödande brand även innebära att hyreskontraktet ”brinner inne”. I höstas slog tingsrätten fast att den familj vars lägenhet i Blåsut, Stockholm, totalförstörts också miste sitt kontrakt. Ärendet är dock överklagat till hovrätten, eftersom det finns domar från andra håll i landet där hyresgästen fått flytta tillbaka.

Läs ocksåSlarv med spisen avslöjade misstänkt cannabisodling

P-O Brogren, pressansvarig på Hyresgästföreningen i Stockholm, pekar dock på ett liknande fall i Södertälje där Telge Bostäder såg till att hyresgästen vräktes.

– Då misstänktes det att branden startat i en kastrull på spisen.
Branden på Kvarstavägen misstänks ha börjat i en tv-apparat.

– Familjen har nu fått låna ett annat radhus. Vi ska försöka träffa de som bor i den längan och diskutera om det kanske är lämpligt att renovera den som läget nu är. Men den som drabbas av en brand på grund av ett tekniskt fel bör kunna flytta tillbaka, antingen till ett annat hus eller till det drabbade huset när det är återställt, säger Patrik Derk.

Läs ocksåGlömde pasta på spisen - får betala 200 000 kronor
Läs också Brandmannens råd hjälper dig att överleva branden Osäkert om ny lag skyddar ditt kontrakt vid brand Jan-Åke får betala när det brinner - unik hyreshöjning i Landskrona

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.