Annons

Förödande brand i Hovsjö – finns kontraktet kvar?

Södertälje Vid en våldsam brand i Hovsjö i fredags morse förstördes ett radhus. Därmed väcks frågan om den drabbade familjen, som lyckades ta sig ut ur huset, även mister sitt hyreskontrakt.– Juridiskt är det så, eftersom radhuset är totalt utbränt. Men vi har inte funderat i sådana banor, säger Patrik Derk, vd för fastighetsägaren Telge Hovsjö.

Huset är ett av de 250 radhus där Telge Hovsjö planerar omfattande renoveringar eller rivning, vilket tidningen Hem & Hyra skrev om i sitt senaste nummer.

Enligt hyreslagen kan dock en förödande brand även innebära att hyreskontraktet ”brinner inne”. I höstas slog tingsrätten fast att den familj vars lägenhet i Blåsut, Stockholm, totalförstörts också miste sitt kontrakt. Ärendet är dock överklagat till hovrätten, eftersom det finns domar från andra håll i landet där hyresgästen fått flytta tillbaka.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

P-O Brogren, pressansvarig på Hyresgästföreningen i Stockholm, pekar dock på ett liknande fall i Södertälje där Telge Bostäder såg till att hyresgästen vräktes.

Annons

– Då misstänktes det att branden startat i en kastrull på spisen.
Branden på Kvarstavägen misstänks ha börjat i en tv-apparat.

– Familjen har nu fått låna ett annat radhus. Vi ska försöka träffa de som bor i den längan och diskutera om det kanske är lämpligt att renovera den som läget nu är. Men den som drabbas av en brand på grund av ett tekniskt fel bör kunna flytta tillbaka, antingen till ett annat hus eller till det drabbade huset när det är återställt, säger Patrik Derk.

Annons
Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.
Läs också Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.