Annons

Förorterna organiserar sig

Stockholm Namninsamlingar mot försäljningen på Albyberget, hyresuppror på Risingeplan och medborgarkaféer i Husby. Nu organiserar sig Stockholms förortsbefolkning.

Under våren har en våg av protester startat i Stockholms förorter. I Alby samlade ungdomar in över 6 000 namnunderskrifter för att slippa få en privat hyresvärd. I Husby och på Risingeplan har missnöjet med dåliga hyresvärdar och polisens agerande resulterat i vandalism och brinnande bilar.

Med jämna mellanrum anordnar nätverket Megafonen och Rädda Barnen sitt medborgarkafé Harakat för samhällsdiskussion i olika delar av staden. Lawen Redar från Rädda Barnen berättar att det har varit nästan fullsatt varje tillfälle.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Så länge det finns en tunnelbana i närheten så dyker folk upp. Jag tror att många vill skola sig själva och samlas i ett större sammanhang, säger Lawen Redar.

Den här vårkvällen leds samtalet av Irene Molina, professor från Uppsala universitet. Diskussionen handlar om hur allt mer pengar går till polis och väktare i stället för att satsas på skolor och kultur i förorten. Alla möjliga människor börjar droppa in. Barnvagnar trängs med rullatorer vid entrén. Hiphoplåten Ortens Favoriter drar i gång i bakgrunden.

Annons

 Rami Al-Khamisi var med och grundade Megafonen under slutet av 2008. Sedan dess har han varit projektledare och tagit fram nya verksamheter som till exempel läxhjälp i Husby.

Läs ocksåVar du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden”Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande, och Sam Sejdi, Sjöbo i Borås.

– Växer man upp i förorten blir man behandlad annorlunda av polisen och samhället i stort. Harakat finns så att ungdomar kan formulera sina egna tankar och känslor. Det har saknats bra mötesplatser att diskutera de här frågorna, berättar han.

Nästa steg för Megafonen är att starta upp en egen folkhögskola. Man har redan lämnat in en ansökan till folkbildningsrådet.
– Vi tänker oss ett kunskapscenter där unga från området ska kunna höja sina betyg och få en andra chans, säger Rami Al-Khamisi och fortsätter.

Annons

– Det viktigaste är att prata om strukturer, att vi tvingas bedriva läxhjälp där samhället borde göra det. Vad är det som gör att de här ungdomarna hamnar efter? Det talas för lite om det. Vi har aldrig förnekat att det brinner bilar här ute, men vad är det som gör att det ser ut så?

Läs ocksåHär jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”Mattias Gabro från idrottsföreningen GIF Borås hjälper Sam Sejdi och Jac Backelin att spänna upp pingisnätet i Sjöbohallen.
Fakta: Megafonen & Harakat

Megafonen är ett nätverk som jobbar för ett rättvist samhälle och organiserar unga människor i förorten för att skapa ett samhälle där alla har lika förutsättningar. 

Medborgarkaféet Harakat arrangeras av Megafonen och Rädda Barnen, med stöd av Arvsfonden och har gästats av bland annat Mattias Gardell och Gudrun Schyman.

Läs också Forskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser" Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is I Växthuskafét frodas både blommor och integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.