Annons

Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is

Tanum Tanums Bostäder vill sälja sina mest centrala lägenheter i sommarparadiset Fjällbacka. Men den politiska oppositionen rasar mot försäljningsplanerna. "Omdömeslöst och omoraliskt", säger Michael Halvarsson (MP). Samtidigt står det klart att bolaget höjer hyran med 3,25 procent.
Michael Halvarsson (MP) tycker att det är omdömeslöst att sälja de få allmännyttiga hyresrätterna som finns i centrala Fjällbacka.
Foto: Privat/Minna Ulin
Michael Halvarsson (MP) tycker att det vore omdömeslöst att sälja de få allmännyttiga hyresrätterna som finns i centrala Fjällbacka.

Som Strömstads Tidning var först med att berätta vill Tanums Bostäder sälja centrala hyresrätter i Fjällbacka. Målet är att få loss kapital till investeringar. Det handlar om 14 lägenheter i två huskroppar som byggdes 2014 på Skolgatan. En investering på cirka 29 miljoner.

– Vi har fått ett bud på 30,5 miljoner kronor. För de pengarna skulle kunna undvika ytterligare upplåning till våra stora renoveringar och vår nyproduktion, säger Björn Berntsson.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men nu har planerna lagts på is. För trots att både bolagsstyrelsen och den borgerliga majoriteten i Tanums kommunstyrelse gjort tummen upp. Blev det tvärnit när frågan togs upp för behandling i kommunfullmäktige i tisdags.

– Vi lyckades få till en återremiss så nu ska ärendet utredas ytterligare, säger Michael Halvarsson (MP).

Han är mycket kritisk till försäljningsplanerna, som han menar kommer leda till ökad gentrifiering och segregering av Fjällbacka.

Läs ocksåHyresgästernas fråga till politikerna - Vill ni ha ett Lysekil enbart för sommargäster?
”Räkmacka åt marknadskrafterna”

– De här 14 lägenheterna ligger i en del av Fjällbacka där marknadskrafterna har tillåtits ta över. I princip alla bostäder är uppköpta av sommargäster, som bara är här några månader om året. Följden av det blir att Fjällbacka blir en mörk och död ort om vintern så många hus står tomma, säger Michael Halvarsson (MP).

Enligt Halvarsson är Tanums Bostäders hyresrätter på Skolgatan de enda bostäderna som vanliga Fjällbackabor kan bo i utan att behöva hosta upp otaliga miljoner. Därför menar han att en försäljning är både omdömeslös och omoralisk.

– Det tråkiga är när kommunen låter sig bli en av dom som serverar en räkmacka åt marknadskrafterna, sade Halvarsson i debatten.

Läs ocksåKräver fler hyresrätter i Lysekil

Även oppositionsrådet Oskar Josefsson (S) hoppas att försäljningen inte ska bli av.

Annons

– Jag vill ha en stark allmännytta och vill helst inte att Tanums Bostäder säljer några av sina hyresrätter. Dessutom måste vi ha ett mer genomarbetat underlag innan vi kan fatta något beslut. Det finns många frågor som vi måste få svar på. Till exempel hur det ser ut med omsättningen av hyresgäster. Vi har fått till oss att den varit stor på Skolgatan. Men nu förstår jag att det bara gäller ett av husen, säger Oskar Josefsson (S).

Kovändning av kommunalrådet

Kommunalrådet Lise Lott Fröjd (M) inledde debatten i fullmäktige med att klargöra hon ville säga ja till försäljningen. Efter debatt och ajournering ändrade hon sig dock:

– Det är många legitima frågor som har väckts här ikväll, som vi inte har kunnat ge svar på. Så jag yrkar på återremiss, sade hon.

Hur lång utredningen blir och när ärendet kommer tillbaka till kommunfullmäktige är oklart.

– Jag vet inte riktigt vad det här innebär för oss. Men just nu är försäljningen lagd på is, säger Tanums Bostäders vd Björn Berntsson.

I veckan stod det även klart att Tanums Bostäder höjer hyran för 735 lägenheter med 3,25 procent. Vilket var hälften av de 6,5 procent som man ursprungligen krävt.

– Vi hade behövt den hyreshöjningen vi yrkade på. För vi har ett fortsatt jättestort underhållsbehov. Kostnaden för el går upp och kommunen höjer taxorna för VA och sophantering. Dessutom blir vår försäkringspremie skyhögt mycket dyrare efter bränderna vi råkat ut för, säger Björn Berntsson och tillägger:

– Samtidigt förstår vi hyresgästernas pressade läge och Hyresgästföreningens argument. Det gäller att hitta en balans där båda parter blir nöjda.

Annons

Den nya hyran träder i kraft vid årsskiftet och är den första som nås, gällande 2023, mellan ett kommunalt bostadsbolag i region BohusÄlvsborg-Skaraborg och Hyresgästföreningen.

Hem & Hyra har tidigare lyft fram kustkommunernas problem med att sommargäster tar över på hyresgästernas bekostnad. Du hittar artiklarna här: 

Film: Lars Brinks fråga till politikerna: ”Vill ni ha ett Lysekil enbart för sommargäster?”

Lysekil – på väg att bli en folktom stad tio månader om året

Kräver fler hyresrätter i Lysekil

Film: ”Bostadsfrågan i Lysekil”

Läs också Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.