Försenad vräkning ledde till nytt hyresavtal
Efter ett antal sena hyresbetalningar ville hyresvärden bli av med hyresgästen. Hyresnämnden gick på värdens linje och ålade hyresgästen att flytta ut ur trerummaren i centrala Stockholm.
Annons
Närmare sju månader senare fick Kronofogden uppdraget att avhysa hyresgästen, som protesterade. Hyresvärden hade hela tiden skickat ut hyresavier och tagit emot hyresbetalningarna, som kom i rätt tid. Hyresgästen ansåg därför att ett nytt hyresförhållande hade uppstått.
Även Kronofogden kom till slutsatsen att hyresgästen inte kunde vräkas. Ett beslut som tvingar någon att flytta kan inte verkställas efter hur lång tid som helst skrev fogden till tingsrätten och tillade att det är möjligt att ett nytt hyresförhållande kan ha uppstått.
Tingsrätten höll med hyresgästen och Kronofogden om att det gått alltför lång tid för att det skulle vara möjligt att vräka hyresgästen.
Hyresvärden överklagade till hovrätten som tog fasta på att hyresavierna skickats ut av misstag. Hovrätten såg inget hinder för vräkningen utan skickade ärendet tillbaka till Kronofogden.
Nu var det hyresgästens tur att överklaga till Högsta domstolen, som gick på hyresgästens linje. Om hyresvärden har dröjt så länge som sex månader med att begära vräkning och dessutom tagit emot hyra för den tiden bör detta normalt innebära att hyresgästen åter godtagits som just hyresgäst.
HD anser att den långa tiden spelar en särskilt viktig roll i hyresförhållanden, eftersom hyresgästen kan drabbas av sociala olägenheter om vräkningsfrågan hålls svävande under lång tid, hyresgästen blir exempelvis beroende av hyresvärdens välvilja.
Högsta domstolens beslut innebär att det inte blir någon vräkning eftersom det kan tänkas att ett nytt hyresförhållande har uppstått. Om det verkligen är så ska avgöras av Stockholms tingsrätt i en särskild process.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.