Annons

Förskingringar i Västsverige anmäls inte alltid

Västra Götaland I snitt upptäcks ett fall om året där förtroendevalda i Storgöteborg stulit pengar från Hyresgästföreningen. Men allt når inte polisen.
Foto: TT Grafik

LÄS MER: ”Kassören avgick samma dag”

Hem & Hyra har granskat Hyresgästföreningens polisanmälningar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inom region Västra Sverige, som täcker området mellan Stenungsund och Varberg, har föreningen anmält 48 brott de senaste tio åren.

Johan Haverås.

De allra flesta anmälningarna handlar om inbrott och stölder som drabbat Hyresgästföreningen. Bara fyra stycken rör förskingring. Men enligt Johan Haverås, ekonomichef för Hyresgästföreningen region Västra Sverige, visar inte siffrorna hela verkligheten.

– I genomsnitt är det kanske något fall av förskingring per år, säger han.

Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

Enligt Johan Haverås brukar de flesta ärenden hamna hos honom till slut. Men det kan även finnas ett mörkertal.

Annons

– Ibland är det problem i kommunikationen. Om en lokal förening gör en anmälan själva så skriver polisen till dem sedan. Då är det inte säkert att jag får veta. Ibland görs det också överenskommelser om återbetalning utan att man pratar med mig, säger Johan Haverås.

Det mesta polisanmäls, men att en del inte gör det beror enligt Haverås till stor del på polisen själva.

Läs ocksåHyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant”En tvådelad bild. Den ena halvan visa ett skåp, den andra utdrag av skickade sms med meddelande som "Snälla mina möbler", "Snälla ring mig" och "tillbaka mina möbler".

– Den typiska förskingringen är på ett mindre belopp, 4 000–5 000 kronor, och då är det ytterst sällan det blir någon utredning. Polisen lägger bara in ärendet i systemet, sedan händer inget mer, säger Johan Haverås.

I stället försöker Hyresgästföreningen ofta göra en avbetalningsplan och om den inte fungerar vända sig till Kronofogden.

– Tyvärr förekommer det nästan alltid andra skulder, så oftast finns inget att utmäta. Men principen är att man ska polisanmäla, det finns ingen gräns vid någon viss summa, säger Johan Haverås.

Annons

Det finns ett skriftligt regelverk kring hur ekonomiska oegentligheter ska hanteras. Det går ut på att alla ärenden ska hanteras på region- och riksnivå. Men i praktiken följs bara de reglerna om det handlar om större summor.

– Skulle man följa regelverket vid alla oegentligheter skulle det bli för tungrott. Jag försöker visserligen arbeta efter det ändå, men det vore kanske bra med ett regelverk som är användbart för alla fall, både stora och små. Förskingringar är inget stort problem, inbrott kostar oss mer. Men vi tar det ändå på allvar, säger Johan Haverås.

LÄS MER: ”Kassören avgick samma dag”

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad
Dokument & filer Alla polisanmälningar - se grafiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.