Annons

Förskola stör grannarna

Jönköping Hyresgästerna har tröttnat på ljudnivån från en kommunal förskola i fastigheten. Nu kräver de förändring. – Det är skrik från sex på morgonen och vi har ingen gård att vara på, berättar Mona Lindskog, talesperson för grannarna på Dalstigen 7 i Värnamo.

Fastigheten ägs av HSB Gambrinus. De har sedan slutet av 80-talet hyrt ut en del av fastigheten till kommunal förskoleverksamhet. Att grannarna reagerar på störningar först nu beror dels på att förskolan nyligen börjat använda de boendes entrédörr istället för den som är ut mot gatan. Detta har skapat en ökad ljudnivå för de boende.

– Varje gång föräldrar lämnar och hämtar sina barn är det skrik och dunkar i trapphuset. En granne som jobbar skift tvingas sova på en annan adress, för här går inte att sova för allt oväsen, säger Mona Lindskog som bor vägg i vägg med förskolan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon menar att väggarna är så tunna att det händer att hon hör sekretessbelagda samtal mellan förskolepersonalen.

Ett andra problem är husets innergård som hyresgästerna delar med förskolan. De 70 hyresgästerna har, enligt Mona Lindskog, inte en bänk att sitta på utanför förskolans inhägnad.

– Det bor många gamla och sjuka i vårt hus. De har tvingats till isolering på grund av att förskolan tar hela gårdsutrymmet.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Nu har grannarna gått samman i en skrivelse till bostadsbolaget.

– Förskolan har börjat använda en annan entrédörr utan vår vetskap. Vi har nu talat med dem och deras säkerhetsregler kräver den här förändringen. Det är inget vi kan göra något åt, säger Catarina Runnö, förvaltare och uthyrare på HSB Gambrinus.

Nu ska bostadsbolaget istället vidta åtgärder mot den oacceptabla ljudnivån. Bland annat ska de sätta upp akustikplattor i trapphuset och justera dörrlåset i syfte att minska ljud varje gång dörren används. Dessutom lovar de att informera personal och föräldrar om att alla samtal ska tas innanför förskolans väggar och inte i trapphuset.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Inga åtgärder kommer däremot tas vad gäller innergården. Detta, menar bostadsbolaget, är ett faktum som varje ny hyresgäst får ta i beaktning när de väljer att flytta in i fastigheten.

– Vi anser att vi har varit lyhörda gentemot våra hyresgäster och nu vidtar bästa tänkbara åtgärder, säger Mikael Carlson, fastighetschef.

Annons

Men Mona Lindskog och hennes grannar är långt ifrån nöjda.

– Det kommer ju fortsätta vara ett fasligt springande i trapphuset av högljudda barn. Och vi har fortfarande ingen gård att vistas på.

Förskolechefen Jessica Svensson på Värnamo kommun har inte gått att nå för en kommentar.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.