Förslag: chockhöj hyrorna
Om Hultsfreds bostäders hyror höjdes kunde bolaget komma till rätta med inkomstbortfallet från den höga andelen outhyrda lägenheter. Bolaget skulle också få råd med renoveringar – som skulle ge möjlighet att höja hyrorna ytterligare.
Detta är också den inriktning som bolaget kommer att ta efter beslut i bolagsstyrelsen.
Ekeberg, där omkring 300 hyresgäster bor, ligger alldeles intill Hultsfreds bostäders kontor.
Många har åsikter om hyrorna och höjningen, men alla vill inte vara med i tidningen. Britt-Marie Jonsson däremot, är inte rädd för att säga vad hon tycker. Hon sitter med i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation vid hyresförhandlingarna och är väl insatt.
– Det skulle ha gjorts renoveringar för många år sedan, men då var det hyresstopp. Det ska inte hyresgästerna betala i dag.
Hennes egen hyra är över 5 000 kronor i månaden.
– Jag kan betala kanske 200 kronor mer, det är en normal hyreshöjning, tycker jag.
Inte heller de outhyrda lägenheterna ska betalas av hyresgästerna, tycker hon.
Att höja hyran med 15 procent på ett bräde är det inte frågan om, säger Hultsfreds bostäders vd Sven Carlsson.
– Vi kommer att behandla det här med förnuft och i samråd med våra hyresgäster.
Men att höja hyrorna är ett måste, menar han. Det är verkligen nödvändigt att renovera.
– Jag tror väl att de flesta hyresgäster känner för att ha en bra standard i sina lägenheter framför att ha alltför låga hyresnivåer.
Under några år kommer hyrorna därför att höjas lite extra. Att riva tomma hus övervägs också, men det skulle innebära en marginell besparing, säger Sven Carlsson.
Närmast väntar översyn av bolagets strategiplan och därefter hyresförhandlingar.
Hultsfreds kommun har gett konsulten Harold Nilsson uppdraget att titta på vinster med ett samarbete mellan Hultsfreds bostäder och Östra Smålands kommunalteknikförbund.
Harold Nilsson vill se en långsiktig plan för de hus där många lägenheter står tomma. Bostadsbolaget behöver höja hyrorna och sänka kostnaderna. Det är viktigare att effektivisera de undersökta bolagen än att samordna dem.
Hultsfreds bostäder äger 1 676 lägenheter, varav 170 står tomma. Hyresbortfallet är 11 miljoner kronor per år. Det finns också ett stort underhållsbehov.
Kvadratmeterhyran var 2011 762 kronor, motsvarande siffra för riket var 869 kronor. Hyran är 15 procent lägre än genomsnittet i Kalmar län. Mellan 1998 och 2002 höjdes inte hyrorna alls.
KÄLLA: Harolds Nilssons utredning
Hultsfreds kommun gav konsulten Harold Nilsson i uppdrag att utreda vilka vinster som skulle kunna göras genom samordning mellan Hultsfreds bostäder och Östra Smålands kommunalteknikförbund.
I utredningsrapporten skriver Harold Nilsson att Hultsfreds bostäders hyror ligger 15 procent under snittet i Kalmar län. Hultsfreds bostäder har ett stort underhållsbehov och 10 procent av lägenheterna står tomma. För att bättra på ekonomin och även kunna renovera föreslår Harold Nilsson att hyrorna måste höjas betydligt.
Bostadsbolagets styrelse godkände rapporten och bestämde att bolaget skulle verka för att höja hyrorna. Inte med 15 procent på ett år, men målsättningen ska vara att komma ifatt länets övriga bostadsbolag under ett antal års tid.
Hyresgästföreningen Sydosts ordförande Björn Johansson gick i taket och ansåg att Hultsfreds bostäder är ute och cyklar. Man kan inte ta mer betalt för en dålig vara, menar han. Han tycker dessutom att Harold Nilsson inte borde ha lagt sig i hyresnivån.
Harold Nilsson svarade att han inte föreslagit att hyran ska höjas med 15 procent, däremot behöver bolaget rätta till hyresnivån för att komma till rätta med sin ekonomi. Och just att hitta sätt att få ordning på ekonomin var det uppdrag han fick.