Annons

Första åket vinglig färd för nybörjaren

Malmö De har promenerat och tagit bussen när andra har cyklat. Men nu är det deras tur. Vi hänger med när vuxna lär sig att cykla på Nydala i Malmö. Hyresgäster hos MKB får kursen betald.
Foto: André de Loisted
Stopp! Det är cykelkurs på Nydala i Malmö och den här kvällen övar deltagarna på att bromsa. Instruktören Bodil Sonesson visar stopptecknet för Wafa El-Masri.

Rahaf Aler, 26 år, tvärnitar vid den vita linjen så att bakhjulet slirar. Instruktören Diana Valencia håller en stoppskylt.
– Bra. Men du ska hålla upp handen också innan du stannar.
– Va? Ska jag? Jaha.

Rahaf Aler tar ett nytt varv på den lilla hojen, balanserar mellan röda koner och kör raka vägen tillbaka för öva på en ny inbromsning. På lekplatsen intill leker barnen. Solen är snart på väg ner och nio vuxna som aldrig har cyklat förut kör vingliga färder mellan konerna på en asfalterad bana på Nydala.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Balans. Det gäller att cykla lagom fort för att hålla balansen. Maxim Albarto hjälper Wafa El-Masri.

Det är Cykelfrämjandet som håller i kursen. Kommunala bostadsbolaget i Malmö, MKB, bjuder sina hyresgäster på avgiften, de andra betalar 300 kronor för en kurs. Och då är man nästan garanterad att kunna cykla efteråt.
– En gång hade vi en deltagare som gick tre kurser. Men hon lärde sig till slut, berättar Bodil Sonesson, instruktör från Cykelfrämjandet.

Hemma hos mormor på landet fanns det två cyklar som pappa hade köpt till barnen. Annars var det nästan ingen som cyklade i Libanon. Hur gör man det när vägarna är håliga och i dåligt skick och det inte finns några särskilda vägar för cyklister?Nu är Wafa El-Masri 47 år och har precis lärt sig att cykla.
– Mina två äldsta barn vet inget. Det ska bli en överraskning.

Annons

Hon jobbar inom hemtjänsten och det var när de beställde en stor trehjuling till henne för att hon skulle kunna cykla mellan vårdtagarna som hon fick nog. Hon skrattar när hon berättar.
– Skulle jag cykla på den? Nej, jag hade känt mig som en gammal tant. Jag har inte tänkt så mycket på det här med att cykla förrän nu men det är så roligt. Jag var rädd att jag inte skulle kunna hålla balansen men det har inte alls varit svårt, säger Wafa El-Masri.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.
Hjälm. Ska på. Instruktören Maxim Albarto rättar till Abdullah Omars cykelhjälm.

För många i Sverige är det självklart att kunna cykla. Men för den som aldrig suttit på en cykel är det inte helt enkelt att lära sig. Det är mycket att hålla reda, precis som när man ska lära sig köra bil. Idag övar de på att använda fotbromsen och när instruktören Bodil Sonesson ber deltagarna att lyfta ena handen från styret för att visa stopptecknet innan de stannar blir det mycket att hålla reda på. Ett staket kommer i vägen för någon. En annan styr rakt in i en cykel. De flesta i gruppen är kvinnor. Så är det nästan alltid.
– Det är vanligare att män har fått lära sig cykla i sin hemländer. Sedan tror jag en del av dem tycker det är lite pinsamt att vara nybörjare, säger Bodil Sonesson.

Rahaf Aler delar bilden.
– I Syrien cyklar inga kvinnor. Jag vet inte varför. Det bara är så, en del av kulturen, säger hon.

Annons

Maxim Albarto kunde inte heller cykla när han kom från Syrien för två år sedan. Men han gick en kurs förra året och nu är han instruktör.
– Som andra har hjälpt mig vill jag hjälpa andra. Jag säger till alla jag känner att de borde lära sig cykla.

Läs ocksåDomstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"Anette Ahlrot vann i hyresnämnden - slipper barnfamiljer som grannar

Men att ta steget var inte så lätt.
– Jag var så rädd. Jag gör praktik som lärarassistent och jag sa till mina kollegor att jag kanske inte skulle komma tillbaka efter min första lektion. Men det gick bra. Jag tar aldrig bussen längre. Nu cyklar jag alltid. Man känner sig fri, säger Maxim Albarto.

Nybörjare. Rahaf Aler är 26 år. Hon kom från Syrien för drygt två år sedan och har precis lärt sig att cykla.

Fakta: Tolv cykelkurser i år

Under förra året hölls 11 cykelkurser på Nydala. 177 personer lärde sig att cykla. 133 av dem fick deltagaravgiften betald av hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö. Cykelkurserna är ett samarbete mellan Cykelfrämjandet, MKB och Malmö stad, där Malmö stad står för inköp av cyklar och hjälmar. I år planeras 12 kurser.

Fakta: Det är aldrig för sent
  • Alla kan lära sig cykla. Oavsett ålder. Använd en liten cykel så att du enkelt når ner till marken med fötterna.
  • På kursen plockar de bort pedalerna och övar först balansen. Först när det känns tryggt åker pedalerna på igen.
  • Öva mycket innan du ger dig ut i trafiken. Lär dig tecken för att svänga och stanna. Och använd din ringklocka.
Fakta: Tips till dig som är nybörjare
  • Lär dig trafikskyltarna. Cykeln är ett fordon liksom bilen och den som inte följer reglerna kan få böter.
  • Första gången du ska öva i trafiken – ge dig ut en lördags- eller söndagsmorgon när det är som lugnast.
  • Använd hjälm. Upp till 15 år är det krav på hjälm, efter det är det frivilligt, men smartast.
Läs också Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Vardagshjälten Johnny prisas av landshövdingen: ”Väldigt hedrande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.