HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Första steget till jobbet

Blekinge Nu kan hyresgäster få hjälp att komma ut på arbetsmarknaden. Karlskronahem erbjuder praktik eller arbetsträning i sin serviceverkstad. Al Mahamid Diaaddin hoppas att det kan leda till ett fast jobb.
Foto: Peter Fredriksson
Snickrar. Al Mahamid Diaaddin lär sig språket och får arbetslivserfarenhet genom projektet.

Det snickras och byggs för fullt i serviceverkstaden som ligger i direkt anslutning till Karlskronahems kontor i Kungsmarken.
I verkstaden tillverkas utemöbler och lekplatser till Karlskronahems bostadsområden.
Den ordinarie personalen består av tre personer, men sedan ett halvår tillbaka har de fått sällskap av praktikanter, som slussats hit från bland annat Arbetsförmedlingen.
Syftet med det sociala projektet är att det ska göra det möjligt för dem som av olika anledningar står långt utanför arbetsmarknaden att dels få en första kontakt med det svenska arbetslivet, men även att knyta nya kontakter som i förlängningen kanske kan leda till en anställning.
Förhoppningen är att man ska sysselsätta sammanlagt 25 praktikanter om året, som deltar i projektet under några månader.
Vid en kapmaskin finner vi Al Mahamid Diaaddin som tidigare jobbade som försäljare av herrkläder samt reservdelar till grävmaskiner i Syrien.
Han stannar maskinen, tar av sig hörselskydden och berättar att han förutom att delta i projektet pluggar svenska på Svenska för invandrare, SFI.
Han bor i centrala Karlskrona tillsammans med sin bror.

Varför är du med i projektet?
– Jag har varit i Sverige i två och ett halvt år och vill verkligen få ett vanligt jobb, det är inte bra att bara sitta hemma och inte göra någonting.
– Här får jag i stället träffa arbetskamrater på förmiddagarna och sedan läser jag på SFI på eftermiddagarna. Det är bra att vara ute på en arbetsplats där jag får prata svenska hela tiden.

Annons
Läs ocksåHyresgäster utan el hela vintern – nu kan även vattnet stängas avHyreshus i Överum.

Är det stor skillnad jämfört med dina tidigare jobb?
– Ja, det är det verkligen. Tidigare har jag bara sysslat med olika typer av försäljning, jag har aldrig snickrat men jag tycker att det är kul att lära mig nya saker. Hittills har jag bara fått göra småjobb här, men snart ska vi sätta ihop en större lekställning som är nedplockad. Det finns inga ritningar till den så det kommer nog att bli ganska svårt.

Vad hoppas du att din delaktighet i projektet leder till?

– Först och främst ett jobb, det vill jag allra mest ha. Men jag tror att jag måste vidareutbilda mig, kanske till chaufför av lastbilar eller bussar. Jag har ju jobbat med försäljning av reservdelar i Syrien och det är en bransch som jag verkligen gillar. Här på serviceverkstaden kommer jag snart att få köra miljöbussen som Karlskronahem har.

Annons
Fakta: Praktikant

Namn: Al Mahamid Diaaddin.
Ålder: 25.
Bor: Delad hyreslägenhet i Karlskrona.
Aktuell: Praktikant i Karlskronahems sociala projekt som bedrivs i serviceverkstaden.
Gör på fritiden: Spelar mycket fotboll med mina vänner, dessutom löptränar jag och spelar bordtennis.

Läs också Unika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backa Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Trots oro i världen: En fjärdedel av värdarna klarar inte ge dig skydd Slarv med matavfall straffar hyresgästerna - ger högre hyror: "Orättvist"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.