Första vindkraftverket på plats på hyreshustak
- Det här är ett pilotprojekt där vi ska mäta och utvärdera effekterna mycket noggrant, säger Harald Pleijel, utvecklingschef hos kommunala Familjebostäder i Göteborg som ligger bakom satsningen.
Annons
– Vi ska helt enkelt lära oss om detta är en framkomlig väg för att bidra till en närproducerad och koldioxidfri energiproduktion.
Elförbrukningen i en normalvilla i Sverige ligger ungefär på 20 000 – 25 000 kilowattimmar årligen. Men så mycket kommer inte vindsnurran, som finns på taket till ett av hyreshusen på Siriusgatan, att kunna producera.
– Vi tippar på att verket kommer att kunna ge 15 000 kilowattimmar årligen även om det är en ganska osäker beräkning eftersom det bland annat beror på vindriktning och vindhastighet, säger Mattias Pettersson, projektledare hos Familjebostäder. Därför blir det bara en liten del av huset som kommer att få sin fastighetsel från vindsnurran.
– Hade vi satt upp fem vindkraftverk på taket hade vi kunnat producera hälften av fastighetselen till det här huset. Men innan vi går vidare måste vi veta att det här inte orsakar några olägenheter för våra hyresgäster i området.
Vad som skulle kunna skapa problem är om det visar sig att vindsnurran bullrar för mycket eller orsakar vibrationer som i sin tur fortplantar sig genom huset. Därför kommer det att göras mycket noggranna mätningar under den två år långa projektperioden för att se om tekniken håller vad den lovar.
Oavsett utfallet av försöket i Bergsjön är projektledare Mattias Pettersson övertygad om att vindkraften är här för att stanna. Och enligt honom finns det stora fördelar om verken kan placeras på just hustak.
– Det finns många bra vindlägen i Göteborg och dessutom får du en direkt koppling mellan produktion och konsumtion, säger han. Det går också utmärkt att komplettera vindkraft med solceller, eftersom det ofta är mer sol på sommaren och blåser mer under vintern.
Men några planer på att förse vartenda hustak med vindsnurror har inte Familjebostäder.
– Det här är ett av många alternativ för att skapa en koldioxidfri energiproduktion, säger utvecklingschef Harald Pleijel. Vi har fastigheter av många olika typer över hela staden och därför kommer lösningarna att se olika ut i olika områden. Det här måste ju passa in i bostadsmiljön.
Framtiden-koncernen, där Familjebostäder ingår, har som mål att år 2012 ska all fastighetsel komma från förnyelsebar energi. Fastighetsel är den el som används för till exempel tvättstugor, hissar och belysning i trappuppgångar och garage.
Annons
Fakta:
Ägarlägenheter
FAKTA VINDKRAFTVERKET I BERGSJÖN:
Är tillverkat i Shanghai i Kina
Är vertikalaxlat
Väger inte mer än 400 kilo
Är sju meter högt och har en vinghöjd på fyra meter
Kostar 250 000 kronor + moms i inköp
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.