HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Försvunnen hyresgäst rapporteras död i Tjeckien

Malmö Lägenheten på Gullviksborg stod tom i över fyra år. MKB krävde tillbaka den och fick rätt i hyresnämnden. Nu kan Hem & Hyra berätta vad som hände med den försvunna hyresgästen.

Höghus på rad sträcker sig mot himlen och mellan dem ligger grönskande gårdar. Ekon av lekande barns röster studsar mellan plåtfasaderna.

– De flesta här håller sig för sig själva. Man träffar folk i tvättstugan, vissa av dem hälsar och andra går förbi, säger Malin som flyttade till Gullviksborg för åtta år sedan.

Läs ocksåPolisen uppmuntrar värdar till låsbyte

Många av de boende beskriver en liknande tillvaro. Man går till jobbet, hämtar barn på dagis, handlar i affären och sedan hem och stänger dörren. Det är inte givet att man känner eller ens träffar alla människor som bor i samma hus. Hyresgästen Rosita Österberg har växt upp i området.

– Det handlar om själva husen och miljön. Man tar hissen upp i höghusen och träffar ingen av grannarna på vägen. Man är påpassad i ett sånt hus men kan samtidigt lätt göra sig anonym om man vill, säger hon.

Hyresgästen Rosita Österberg har växt upp på Gullviksborg i Malmö.
Hyresgästen Rosita Österberg har växt upp på Gullviksborg i Malmö.

I ett av hyreshusen står en 93-årig kvinna folkbokförd. Hon kom till Sverige från dåvarande Tjeckoslovakien tillsammans med sin man i början av 60-talet. Båda blev senare svenska medborgare och levde under lång tid i Malmö, i separata boenden. I slutet av 2012 försvann paret. Mannen har hittats död men kvinnan betraktas fortfarande som saknad.

Hade inte de boende i huset på Gullviksborg slagit larm för några månader sedan hade det kunnat dröja ännu längre innan någon hade saknat henne. Grannarna reagerade på att det luktade illa i trapphuset och på det var länge sedan någon hade sett den gamla damen några trappor upp.

Fastighetsvärden MKB och polisen öppnade upp lägenheten och fann den tom. Spåren pekade mot att ingen hade bott där på flera år.

– Det är läskigt att något sånt här bara kan hända. Man blir verkligen chockad, säger grannen Malin som bor i samma hus.

Läs ocksåBarnfamiljer saknar både värme och varmvatten

Värden hade aldrig haft anledning att ana oråd eftersom hyrorna kom in i tid. Kvinnan fick pension och betalningarna skedde med autogiro. Efter upptäckten av försvinnadet ville MKB ha tillbaka bostaden, med nya hyresgäster i åtanke, och ett beslut i Hyresnämnden gick på fastighetsägarens linje – lägenheten skulle tömmas. Myndigheterna har inte lyckats hitta några anhöriga och i maj skickade polisen ut en internationell efterlysning efter den försvunna hyresgästen.

På andra sidan Malmö, i stadsdelen Håkanstorp, finns en annan lägenhet som på samma sätt upptäcktes stå tom för tre år sedan. I bostadsrätten bodde kvinnans då 90-årige man.

Den gången gick allt fortare. Efter bara någon månad började grannarna i bostadsrättsföreningen ana oråd. Mannens avgifter till föreningen slutade komma in i slutet av 2012 och Kronofogden kopplades in. Det inleddes en rättsproces som inte borde ha varit möjlig.

Läs ocksåPolisens slutsats: Hyr ut svart till ensamkommande

Läs mer om det här: En död man kallades till rätten

Hem & hyra har följt i parets fotspår. Spåren leder till byn Bílovec i östra Tjeckien, 100 mil från Malmö. Enligt myndighetsdokument avled mannen och kvinnan där i mars 2013, med några dagars mellanrum. Dödsorsakerna är oklara, men uppgifterna bekräftas av tjeckiska myndigheter.

Det tog drygt ett år innan Skatteverket i Sverige registrerade mannen som död. Kvinnans intyg blev liggande och finns fortfarande kvar nere i Tjeckien, tre år efter att hon avlidit, samtidigt som myndigheterna i Sverige söker henne.

Nu ska Sveriges ambassad i landet försöka skicka vidare dokumenten till Sverige. Utrikesdepartementet, skatteverket och pensionsmyndigheten ska informeras om vad som har hänt. Ambassadpersonalen ser en tydlig förklaring till varför tjeckiska myndigheter inte har vidarebefodrat uppgifterna tidigare:

– Det är för att kvinnan var tjeckiska och att de bara har hittat ett tjeckiskt ID. Myndigheterna här menar att om någon är tjeckisk medborgare är detta det viktigaste och då är det inte deras uppgift att gå vidare. Om någon som enbart är svensk medborgare dör eller hamnar på sjukhus så meddelar de oss alltid, säger Yvona Hassel på ambassaden i Prag.

Polisen Anders Lindskog ansvarar för eftersökandet den försvunna kvinnan från svenskt håll. Han har ännu inte sett någon dokumentation men tycker det är märkligt att uppgifterna inte har kommit fram tidigare.

– Det hade besparat oss en massa arbete om de bara hade lyft på luren. Men visst, det kanske inte har framkommit att hon var boende i Sverige eller hade dubbla medborgarskap. Vi väntar på en bekräftelse innan vi går vidare men det är ju bra om det här kommer till ett avslut, säger han.

Läs också Utdelning: Malmö kräver MKB på 95 miljoner kronor 85-årig kvinna tvingas flytta efter vanvård

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.