Annons

Förtätning dragen i långbänk

Kungsbacka Bråk om buller förlamar den planerade förtätningen av Tingberget i Kungsbacka. Nu försöker kommunen och byggherren Aranäs hitta ett förslag som accepteras av länsstyrelsen.
Skiss över den planerade påbyggnaden av husen på Tingberget. I förgrunden ses det planerade läget för de tre punkthusen, vända mot Kungsgatan, som är en av huvudinfarterna till Kungsbacka. Illustration: Aranäs Fastigheter.

Som Hem & Hyra tidigare berättat gick planerna på att förtäta 60-talsområdet Tingberget på en rejäl nit förra året.

Aranäs och Kungsbacka kommuns planförslag bygger på att dels bygga på husen med två extra våningsplan, dels bygga tre nya punkthus med tillhörande underjordiskt garage ut mot Kungsgatan, en av Kungsbackas infartsleder. I samrådet förra våren sade dock länsstyrelsen i Halland tvärt nej. Länsstyrelsen anser inte att Aranäs föreslagna lösning med inglasade balkonger räcker för att följa bullerlagen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Det krävs att de boende ska ha tillgång till en tyst sida och då räcker inte några få kvadratmeter väggyta. Det är inte vår roll att komma med förslag, men ett enkelt sätt vore till exempel att bygga en lång huskropp istället för tre punkthus, säger Josefine Carlsson, handläggare på länsstyrelsens samhällsbyggnadsenhet.

Beskedet fick Aranäs vd Jonas Håkansson att hota med att skrota hela utbyggnaden. Ett scenario som kommunen till varje pris vill undvika, eftersom nya, centralt belägna hyresrätter står överst på önskelistan för stadsplanerarna. 

Det första alternativa förslag som Aranäs och kommunen presenterade sköts även det ner av länsstyrelsen. Nu har Aranäs intagit en mer passiv roll och kommunens plan- och byggförvaltning har fått den grannlaga uppgiften att försöka hitta en bullerlösning som tillfredsställer båda parter.

Läs ocksåLilla Nykvarn toppar listan – bygger flest nya hyresrätterNatalie Karlsson Nykvarn

Planarkitekt Andrea Ericsson är dock tveksam till förslaget om en lång huskropp.

– Dels blir det troligen färre bostäder på det viset, dels skulle det göra att man inte ser något av kulturmiljön bakom husen. Tingberget är ett ovanligt välbevarat område från tidigt 1960-tal, och länsstyrelsen har varit oerhört nöjda med hur den miljön skulle bevaras, säger Andrea Ericsson.

Annons

Samtidigt vill hon inte låsa sig vid att punkthusen ska vara kvar heller.

Läs ocksåBarnen utan lekplats hela sommaren – trots värdens löfte: "Har inte råd att åka iväg"

– Det får vi se. Det vi vill är att hitta vägen framåt. Vi för en dialog med länsstyrelsen om vad som är rimligt och relevant enligt lagstiftningen. Samtidigt pratar vi med Aranäs om vad de kan tänka sig. Det är ganska klurigt, säger Andrea Ericsson.

Hon köper inte riktigt Aranäs beskrivning av att länsstyrelsen gjort en omsvängning i elfte timmen.

– Men jag blev själv överraskad av beskedet. Om vi trott att de skulle säga nej hade vi inte lagt ut det på remiss.

Har ni någon tidsplan för när ert nya förslag ska vara klart?

– Nej, det är för tidigt att säga än. Det vi vill nu är att hamna helt rätt i detta. Vi är intresserade av att det ska bli många bostäder, samtidigt som vi vill följa lagstiftningen. Vi fortsätter söka efter ett bra och rimligt förslag.

LÄS MER:

Annons

Krokben för förtätningsplaner

Renoveringar på Tingberget drar ut på tiden

Myndigheter förlorar makt att straffa för buller

Buller i bostaden en förbisedd hälsofara

Läs också Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.