Annons

Tur avgör om du får förtur vid sjukdom

Värmland Bor du hos privat hyresvärd eller i ägt boende i Karlstad, Sunne eller Kil och blir sjuk - gäller inte den medicinska förturen. Där är det bara det kommunägda bolagets interna hyresgäster som kan få hjälp. Annat är det i Örebro. Där gäller medicinsk förtur alla kommuninvånare.
Foto: Anna Rytterbrant
Olof Johnsson i Karlstad skulle behöva flytta en trappa ner. Eller till en fastighet med hiss. Men i Karlstad gäller bara förturerna för KBAB:s befintliga hyresgäster och Olof hyr av en privat hyresvärd.

Det gäller att bo i rätt kommun eller i hos rätt bostadsbolag om du blir sjuk och inte kan bo kvar i din bostad. Det visar Hem & Hyras granskning i Mellansverige.

Genomgången visar att vissa kommunala bolag har valt att ha medicinska förturer som endast gäller den som redan hyr av det kommunala bostadsbolaget. I Örebro och Värmlands län är det förutom KBAB även Stiftelsen Karlstadhus, Kilsbostäder samt Sunne bostads.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Tio bolag i Värmland och Örebro har inga medicinska förturer alls, medan övriga har regler som gäller för kommunens alla invånare. Så var det även i Karlstad fram till alldeles nyligen, men så sent som för ett år sedan gjorde man om systemet, så att medicinsk förtur endast gäller de egna hyresgästerna.

En av dem som skulle behöva ny bostad enligt läkare, är Olof Johnsson i Karlstad.

Olof är 79 år, har diabetes, problem med hjärtat och fötterna. Han säger att han levt ett ganska hårt liv och arbetat som plåtslagare. Nu för tiden är han mest hemma och spenderar sin tid i soffan. Soffan där han även sover om nätterna, eftersom det inte finns plats för både säng och soffa i den lilla ettan.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

Han rör sig med svårigheter och talar ansträngt. Ibland ler han med sitt bleka ansikte. Fyra gånger om dagen kommer hemtjänsten för att hjälpa honom. Hans läkare har sagt att det Olof behöver för att må bättre är promenader. Men han bor på andra våningen utan hiss och har svårt att ta sig ned. Det finns heller ingen plats för hans rollator i trapphuset.

Därför har hans läkare skrivit ett intyg på att det bästa för Olof vore att flytta till en lägenhet på bottenplan eller till en fastighet med hiss.

Men eftersom Olof hyr av en privat hyresvärd och dessutom i Karlstad, hjälper inte läkarens intyg.

Annons
Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Hade han däremot bott i Örebro – hade han kunnat ansöka om medicinsk förtur och få hjälp att hitta en lägenhet med både plats för rullator och med hiss.

För så olika ser det ut i landet – då det är upp till varje kommun att själva bestämma vilka förtursregler de ska ha.

– Jag tycker det är jättekonstigt. Ska jag behöva flytta två gånger för att få en anpassad lägenhet? Först få tag i en lägenhet genom den vanliga kön hos KBAB och sedan ansöka om förtur för att få ett anpassat boende? undrar Olof.

Han tycker att medicinska förturer alltid borde gälla även den som bor i villa eller hyr privat.

– Jag tycker att det är helt fel att man redan måste hyra hos KBAB för att kunna ansöka om förtur. Hade jag bott i Örebro hade jag kunnat få hjälp för länge sedan. Men det där är ju inget jag bestämmer över eller riktigt förstår varför de har gjort så här, säger han.

Det är ett år sedan som det kommunala bostadsföretaget KBAB tog bort alla sina förturer. Alla – utom den medicinska förturen, som ändrades så att den numera endast gällde de egna hyresgästerna. I stället för förturer lämnar KBAB 25 procent av alla uppsagda lägenheter till kommunen som gör bostadssociala bedömningar och fördelar bostäderna.

Hur kommer det sig?
– Vi såg en tendens att det fuskades med näringslivsförturerna. Vi anade att det såldes falska anställningskontrakt för att på så sätt utnyttja förturen. Då bestämde styrelsen att alla förturer skulle tas bort och läggas över på kommunen. Samtidigt kändes det fel att inte kunna hjälpa våra befintliga hyresgäster. Har man bott länge hos KBAB och blir sjuk och behöver en lägenhet i bottenplan, vill vi kunna hjälpa till, säger Carin Skarman som är vd på KBAB.

Annons

Innebär det att man först måste flytta till er för att sedan få rätt till medicinsk förtur?
– Ja. Och jag förstår att det låter konstigt. Man kan tycka det är befängt att man kan behöva flytta två gånger.

Hur ser du på att det blivit så?
– Alla beslut har en fram- och en baksida och det här är beslutets baksida. Det drabbar den enskilda personen.

Vad skulle du vilja säga till Olof?
– Att jag förstår om han tycker detta är konstigt och att jag förstår att han hamnat i kläm. Men på ett sätt är ju förturerna inte borta – utan det är kommunen som handlägger dem. Så det bästa för honom och andra i samma situation är att höra av sig till kommunen. Det är de som sköter urvalskriterierna. Och det kan jag tycka är bättre än innan, eftersom ett bostadsbolag egentligen inte har kompetensen att göra medicinska bedömningar, säger Carin Skarman.

Olof står i den vanliga bostadskön för att få en lägenhet, men tycker att systemet är svårt att förstå då KBAB räknar poäng efter tid och önskat bostadsområde. Och den som inte hittat en passande bostad på tre år – halkar bakåt i kön. Och Olof vill helst flytta direkt till en lägenhet i markplan eller med hiss för att slippa den extra flytten.

– Om jag bodde på bottenplan skulle jag skulle börja dagen med att ta en liten kaffe och sen ta en promenad med rollatorn, säger Olof.

Så här ser det ut med förturer i din kommun:
• Kommuner med förtur till alla som uppfyller de medicinska kraven: Lindesberg, Degerfors, Hallsberg, Örebro, Lekeberg, Kumla, Eda, Torsby, Hammarö, Grums, Kristinehamn, Arvika, Säffle.
• Kommuner med medicinsk förtur enbart till bostadsbolagets hyresgäster: Sunne, Kil, Karlstad (Stiftelsen och KBAB).
• Kommuner utan medicinsk förtur: Hällefors, Nora, Ljusnarsberg, Askersund, Storfors, Forshaga, Årjäng, Munkfors, Hagfors, Karlskoga, Lekeberg.

Fakta: Kommunala bostadsbolag & förturer

• De kommunala bostadsbolagen har ansvar för bostadsförsörjningen i kommunen.
• De har ett socialt ansvar som inte de privata har.
• För att få medicinsk förtur behövs läkarintyg och ofta samtal med kommunen om anpassningen av bostaden.
• De flesta bostadsbolag lämnar ett boendeförslag. Tar man inte den bostaden, gäller inte förturen längre.

Läs också De betalar extra på hyran för bevakning – lever i otrygghet: ”Absurt” Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.