Annons

Förvirrande med handpenning för att hyra

Västerås Västerås har i sommar fått sina första kooperativa hyresrätter. Kravet på handpenning verkar ha överraskat många. För trots att 3 000 personer anmälde sitt intresse inför byggstarten är några av de 65 lägenheterna fortfarande lediga.
Foto: Mimer
Västerås första kooperativa hyresrätter ligger vid Mälaren i ett nytt kvarter som döpts till Sjöodjuret.

Ett för Västerås helt nytt sätt att bo introduceras nu i sommar då det är inflyttning i två lamellhus, fem våningar höga, med 65 lägenheter på Öster Mälarstrand.

Husen med det attraktiva läget alldeles vid Mälaren har byggts och ägs av kommunens bostadsföretag Mimer men hyrs ut till en kooperativ ekonomisk förening. Det är föreningens medlemmar som tillsammans ska bestämma om skötsel och förvaltning.

Läs ocksåEfter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster

Kooperativ hyresrätt brukar beskrivas som en hybrid mitt emellan bostadsrätt och hyresrätt.

Medlemmarna i kooperativet köper in sig genom att lägga en handpenning, eller upplåtelseinsats som det egentligen kallas, för sin lägenhet.

I den nystartade föreningen i Västerås varierar handpenningen från 72 000 kronor för ettorna till cirka 177 000 för fyrorna. Det är pengar som föreningen betalar tillbaka när någon flyttar. För den enskilde medlemmen blir det varken vinst eller förlust.

Annons
Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

Men det som från början såg ut att bli en klockren succé med 3 000 som skyndade att ställa sig i kö, visade sig inte vara fullt så lockande när det kom till kritan.

Tio hyresgäster har hittills flyttat in. Inför den fortsatta inflyttningen i september finns det fortfarande några lägenheter lediga.

– Intresset är fortfarande stort. Men det verkar som att vi behöver tydliggöra konceptet i den fortsatta marknadsföringen, säger Anette Jansson, Mimers kundcenterchef.

Läs ocksåBetalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronorHyresskuld

Hon tror att det kan ha skapat förvirring när kommunens eget bostadsbolag, känt för att hyra ut lägenheter på traditionellt sätt, gick ut och lanserade en så pass okänd upplåtelseform som kooperativa hyreslägenheter.

Annons

– När det kom till att lägga handpenning var det många som drog sig ur. Folk hade tydligen inte förstått att man skulle låna ut egna pengar när det var Mimer som stod bakom.

Just nu är det Anette Jansson och några andra tjänstemän på Mimer som utgör styrelse för kooperativet. Tills vidare sköts också husen på samma sätt som alla andra fastigheter som Mimer äger och förvaltar.

Men så fort inflyttningen är klar, och hyresgästerna känner sig mogna att ta över, utser medlemmarna i kooperativet sin egen styrelse som beslutar om den fortsatta förvaltningen och eventuella egna arbetsinsatser för att hålla nere kostnaden.

Fakta: Prisexempel
Lägenhet Upplåtelseinsats Månadshyra Medlemsavgift
1 RoK 72 000 kr 7 169 kr 5 000 kr
2 RoK 81 000-125 000 kr 7 880-10 260 kr 5 000 kr
3 RoK 119 000-153 000 kr 10 545-12 381 kr 5 000 kr
4 RoK 170 000-181 000 kr 13 494-14 414 kr 5 000 kr
Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Grannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.