Annons

Från tak till kök – på fem år

Karlskrona En omfattande renovering pågår på Kungsmarken i Karlskrona. Taket är klart i november och snart väntar stambyte och renovering av sex provlägenheter.

Karlskronahem drar inte igång hela projektet fullt ut förrän de har testat att renovera i sex lägenheter.

– Sedan har vi en utvärdering rent tekniskt. Ska vi dra rör till höger eller vänster? Funkar allt genomförandemässigt som vi tänkt? säger Anton Gustafsson, teknisk projektledare för renoveringen.

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

Projektet, där stambyte och renovering av kök och badrum ingår, väntas pågå i fem år och omfattar 364 lägenheter på Kungsmarksvägen 7–39, det så kallade A-huset. B-huset är näst i tur men ännu finns inga konkreta planer om när det ska ske.

Takbytet på A-huset ska vara klart i november. Förutom taket har även de invändiga stuprännorna bytts ut till utvändiga för att leda bort vattnet och motverka läckage i taket.

– Invändiga stuprör har skapat många vattenskador genom åren, vilket vi blir av med nu. Vi isolerar även för att sänka värmeförbrukningen, främst under vinterhalvåret, säger Anton Gustafsson.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

Taket på A-huset är ungefär 334 meter långt och här uppe, på 18 meters höjd, har 3 900 kvadratmeter tak bytts ut. Det har sanerats 27 ton asbest och spillemballaget landade på 25 ton. Totalt 1 250 kvadratmeter ny fasad har satts upp, eller 11 500 skivor, och 25 balkonger har fått inglasningar.

– Balkongerna har inte varit enhetliga, många har fixat sina balkonger själva men nu ser det schyst och enhetligt ut, säger Anton Gustafsson.

Annons

När provstambytet är klart kommer renoveringen att ske trappuppgång efter trappuppgång, från gavel till gavel. Och det är klart att hyresgästerna kommer att påverkas.

Läs ocksåGrannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"Bilden visar de goda grannarna och vännerna Lena Forselius och Birgitta Johansson.

– Vi kommer att ha omkring 12 ersättningslägenheter i B-huset som man får bo i under renoveringen. Det tar ungefär sex veckor, berättar Anna Svahn, ombyggnadssamordnare för projektet och den som är närmast hyresgästerna.

– Det är svårt att se alla de olika problem vi kommer att ställas inför men vi har försökt förbereda oss så mycket som möjligt.

Anton Gustafsson och Anna Svahn öppnar dörren till en av de färdiga evakueringslägenheterna. Där inne är det fullt möblerat och i köket finns allt som behövs, från vattenkokare och mikrovågsugn till dammsugare.

– Vi sticker inte under stol med att det kommer bli bökigt och stökigt. Men vi försöker underlätta för hyresgästerna så gott det går. Majoriteten av hyresgästerna är nog med på att det här måste göras, säger Anna Svahn.

– Den största oron just nu hos hyresgästerna är vad det blir i hyreshöjning men vi har ingen tanke på att höja för höjningens skull utan det ska bara bära projektet. Vår tanke är att ingen ska behöva flytta på grund av ekonomiska skäl.

Annons

I stället för att installera direkt, vilket är vanligt, erbjuder Karlskronahem vissa tillval så som diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare.

– Det får man bara om man vill, säger Anna Svahn.

Under evakueringen betalar hyresgästerna sin gamla hyra och får en månadshyra i kompensation för besväret. År 2025 beräknas A-huset vara klart för att möta ytterligare 50 år innan det är dags igen.

Hur hyrorna påverkas kan du läsa om i faktarutan längre ned.

Fakta: Kungsmarken

Kungsmarken byggdes mellan 1964 och 1973. Arkitekt var Curt Strehlenert från Karlskrona, som var en av de främsta arkitekterna i Sverige under denna tid.

Fakta: Så här höjs hyrorna efter renoveringen
  • Karlskronahem och Hyresgästföreningen har enats om hur hyresnivåerna kommer att påverkas efter renoveringen på Kungsmarken. Höjningen landar på från 633 kronor i månaden för en etta och upp till 1 845 kronor i månaden för en femma.
  • Hyreshöjningen genomförs i tre etapper. Med en tredjedel vid inflytt, en tredjedel efter nio månader och sista höjningen efter 18 månader.I förhandlingen ingår även individuell mätning av vatten och el.

 

Läs också Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan" Så kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.