Fryst kötid och polisanmälning – så gör bostadsköerna med fuskarna

Hem & Hyra har berättat om ett utbrett problem med personer som försöker fuska sig förbi i bostadsköer med förfalskade handlingar – och kriminella som fixar förfalskningarna. Vi ringde till ansvariga på de största bostadsköerna i Stockholm, Göteborg och Malmö för att få reda på hur de jobbar för att stoppa förfalskningsfusket.
Frans Stoops är administrativ chef på Boplats syd, som förmedlar bostäder i hela Skåne och ägs av Malmö stad.
– Vi har stora problem med förfalskade dokument. Vi har jobbat med detta under många år och har haft två stora härvor i Malmö och i Helsingborg. Personer i kön har kunnat gå till någon som har genererat falska intyg. Det handlar om organiserad brottslighet.
”Kan vara någon som slinker igenom”
Hur gör ni för att upptäcka falska dokument?
– Vi har verktyg för detta och lär oss hela tiden men man fångar ju inte alla. Det kan vara någon som slinker igenom någonstans, men då lär vi oss av det.
Boplats syd polisanmäler alla förfalskningar och har enligt Frans Stoops gjort runt åtta anmälningar under 2024 när man upptäckt förfalskade dokument.
Vad händer med dem i kön som ni misstänker har förfalskade dokument?
– Vi spärrar alltid kunderna om vi misstänker ett falskt intyg. De får två veckor på sig att komma med förklaringar eller på något sätt överbevisa oss. Gör de inte det leder det automatiskt till en polisanmälan. Har de erkänt brott, vilket många gör, polisanmäler vi ändå. Om dokumentet ser ut att vara förfalskat blir kunden spärrad i två år.
Frans Stoops berättar att de vanligaste dokumenten att förfalska är anställningskontrakt och lönespecifikationer. Eftersom han inte vill ge brottslingarna några fördelar vill han heller inte berätta hur de gör för att se om dokument är förfalskade.
Vi har hittat sajter som ordnar falska dokument, till exempel anställningsavtal, helt öppet. Vad anser du om det?
– Det är väldigt allvarlig och ska ju inte få finnas. De uppmanar ju folk att begå brott.

Anna-Karin Enell, förmedlingschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm, berättar att de får in mellan 50 och 60 fall av oriktiga intyg varje år. Förra året blev 55 kunder spärrade, varav 26 av dem också blev polisanmälda.
– Det kan vara anställningsbesked som inte stämmer, lönebesked eller studieintyg – eller intyg från Försäkringskassan eller A-kassan, säger Anna-Karin Enell.
Hon säger att det också kan finnas ett mörkertal av förfalskade handlingar som de inte upptäcker.
Misstänkt årsinkomst kan leda till utredning
Hur upptäcker ni falska handlingar?
– Det kan till exempel vara någon som visar en årsinkomst som verkar misstänkt och vi gör en kreditupplysning som visar att inkomsten inte stämmer.
Vad gör ni då?
– Då går vi vidare med ytterligare kontroller.
Kollar ni till exempel med arbetsgivare?
– Det kan vara ett sådant exempel, ja. Vi kan till exempel be om löneutdrag.
Dokumenten många försöker med
När polisanmäler ni?
– Det gör vi när vi har utrett misstanke om oriktiga uppgifter och tittat på helheten. Därefter görs bedömningen om det ska bli en polisanmälan.
Ser du något mönster, dokument som förfalskas oftare än andra?
– En stor del handlar om vilken inkomst man har. Så anställningsintyg, lönebesked, studieintyg och andra intyg om inkomst är väl det som många försöker med.
Anna-Karin Enell säger att det kan krävas en viss inkomst för att bli aktuell för en lägenhet. Då kan bostadsförmedlingen kontrollera den sökandes inkomst både bakåt och framåt i tiden, för att se om intygen stämmer.
Vad anser du om att finns sajter där man kan köpa dokument, till exempel anställningsintyg, som ger ett professionellt intryck?
– Det är klart att vi inte tycker att det är optimalt. Det är det absolut inte. Vi vill ju förmedla lägenheter till rätt person.

Malin Dahlgren är kundansvarig på Boplats Väst. Hon berättar att problemet med personer i kön som förfalskar handlingar har ökat de senaste åren. De hittar runt 10–15 förfalskade dokument per år.
– Våra kontroller är manuella, så visst kan det vara så att någon slinker igenom. Det skulle absolut kunna vara så att någon fått en lägenhet på felaktiga grunder och så ska det absolut inte vara, säger hon.
Felaktiga typsnitt väcker misstankar
Hur upptäcker ni förfalskningar?
– Själva intygen kan ibland se dåliga ut rent visuellt. Man kan till exempel se att vissa typsnitt är lite ändrade.
Vilken typ av dokument är oftast förfalskningar?
– Vi har sett att anställningsavtal är vanligt. Ibland kan vi se att lönespecifikationer inte stämmer, att lönen inte räknats upp utan är densamma i de tre lönespecifikationer som man laddat upp.
Ringer till arbetsgivaren
Vad gör ni när ni upptäcker det här?
– Om förfalskningen är alldeles uppenbar kan vi underkänna en sökande. Men när vi vill vara helt säkra ringer vi till den angivna arbetsgivaren. Det kan då hända att arbetsgivaren inte känner till någon person med det namnet som har jobbat hos dem.
Vad händer då?
– Om vi kunnat verifiera att det är falska intyg har vi som rutin att spärra personen från att söka lägenhet under ett antal månader.
Polisanmäler ni?
– Vi har inte som rutin att göra det, men jag vet att det finns en diskussion om det.