Funktionshindrad son får inte bo kvar
Mor och son flyttade till trerummaren i centrala Stockholm 1990. De fick förtur till lägenheten på grund av den tioårige sonens CP-skada. När mamman flyttade tillbaka till sitt hemland bodde sonen kvar, nu med sin ledsagare som inneboende.
Förra våren ombildades huset till bostadsrätt. Ganska snart kom en reaktion på att mamman inte bodde kvar i sin hyreslägenhet. Föreningen ville sälja lägenheten som bostadsrätt i stället och sade upp mammans kontrakt.
I hyresnämnden begärde mamman att kontraktet skulle överlåtas på sonen eftersom de hade bott där tillsammans en längre tid. Bostadsrättsföreningen invände att sonen hade betalat hyran för sent flera gånger och att han hade för låg inkomst, lägre än hela hyran.
Sonen förklarade att han klarade hyran tack vare att han har en inneboende. Dessutom kunde hans pappa ställa upp som borgensman för att garantera att hyran blev betald.
Hyresnämnden bedömde också att han kunde betala eftersom han har gjort det under de år mamman har bott utomlands. Förseningarna var inte så allvarliga att han kan diskvalificeras som ny hyresgäst, enligt nämnden.
Men föreningen överklagade till Svea hovrätt och fick beslutet ändrat där. Hovrätten skriver att utgångspunkten är en ny hyresgäst ska kunna betala hyran. Man kan inte kräva av en hyresvärd att de ska nöja sig med borgensförbindelse eller inneboende.
Därmed förlorar mamman sitt hyreskontrakt, sonen måste flytta och bostadsrättsföreningen kan sälja lägenheten i stället.