Annons

Fyllde lägenheten med elektronik – hotas med uppsägning

Partille Hyresgästen har fyllt sin lägenhet med så mycket elektronik att han inte själv får plats. Hyresvärden tror att han i själva verket bor hos sin mamma och vill säga upp honom. Men mannen hävdar att han visst lever i lägenheten.
Hyresvärden hävdar att hyresgästen i Partille inte bor i lägenheten. Den är för full med elektronik för att gå att använda.
Foto: Hyresnämnden
Vid värdens besök var lägenheten var så full med olika typer av elektronik att varken kök, badrum eller sovrum gick att använda.

Den medelålders mannen flyttade in i lägenheten i Partille i november 2020. I början av 2022 ville hyresvärden göra en besiktning.

Först efter flera försök gick det att få kontakt med mannen. När bolagets områdeschef och boendeutvecklare släpptes in i tvårummaren möttes de av enorma mängder elektronik och elektroniska komponenter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hall, vardagsrum, kök och badrum var så belamrade med sladdar, apparater och annat att framkomligheten var ytterst begränsad.

I sovrummet gick det över huvud taget inte att komma in.

Enligt bostadsbolaget var det omöjligt att genomföra besiktningen, och också uppenbart att mannen inte bodde i lägenheten eftersom varken kök, badrum eller sovrum gick att använda.

Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Mannen fick information om att han måste röja ur lägenheten inom en månad. Det måste gå att bo i den och den får inte utgöra en särskild fara för grannarna om det börjar brinna.

Tackade nej till hjälp

Mannen erbjöds hjälp med detta och även kontakt med kommunens boendestödjare, men tackade nej. Inte heller dök han upp när han kallades till möte med boendeutvecklaren för att diskutera om bostadsbolaget kunde hjälpa honom.

När en månad hade gått gjorde värden en ny besiktning och konstaterade att ingenting verkade ha hänt. Efter detta blev mannen uppsagd.

Annons
Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Bostadsbolaget anser att han använt lägenheten till ett felaktigt syfte och även vanvårdat den.

Verkar bo hos sin mamma

Boendeutvecklaren har träffat mannen hemma hos hans mamma och bostadsbolaget menar att det är troligt att han i själva verket bor där.

I hyresnämnden försvarar sig mannen med att han har Aspergers syndrom och att hans specialintresse är elektronik. Han hävdar att han visst bor i lägenheten.

Även om det kan verka rörigt för en utomstående så har han sina saker prydligt sorterade och han anser inte att detta kan kallas vanvård.

Vill ha mer tid

Mannen håller inte heller med om att lägenheten är en brandrisk.

Han säger att han arbetar löpande med att tömma och omorganisera i lägenheten, men på grund av hans diagnos går det långsamt. En månad är alldeles för kort tid.

Annons

Mannen anser inte att hyresvärden varit tydlig med hur mycket han behöver göra sig av med. Nu är han beredd att ta emot hjälp med detta.

Har överklagat beslutet

Hyresnämnden i Göteborg går på bostadsbolagets linje.

Lägenheten är vanvårdad och trots rättelseanmaning har mannen inte gjort något åt saken. Det kan också ifrågasättas om han över huvud taget bor i den. Hyresvärden får därför rätt att säga upp hyresgästen.

Mannen har med hjälp av Hyresgästföreningen överklagat beslutet till Svea hovrätt.

LÄS MER: 200 000 är maniska samlare – Marie höll på att förlora familjen

Läs också Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans Hyresgäst anklagas för att ha stulit grannens elskoter - nu tvingas han flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.