Annons

Fyrbarnspappan misshandlade tidningsbud – familjen riskerar vräkning

Göteborg Grannarna är rädda för mannen efter att han misshandlat ett tidningsbud i trapphuset. Han anklagas också för att ha bajsat i källaren. Nu vill värden säga upp hyreskontraktet.
Foto: Pixabay
Göteborgaren attackerade ett tidningsbud i trappuppgången och misshandlade honom med sparkar, slag och stryptag. Han har dömts i både tingsrätt och hovrätt för misshandeln.

Klockan var halv fyra på morgonen när fyrbarnspappan störtade ut ur sin lägenhet, enbart iklädd en handduk. I trapphuset befann sig ett tidningsbud.

Enligt budets vittnesmål ifrågasatte mannen vad han gjorde där. När budet sa att han delade ut post greppade mannen tag i hans arm för att titta i hans mobiltelefon. Telefonen innehöll kunduppgifter som inte obehöriga ska se. Tidningsbudet ryckte åt sig armen och försökte backa nedför trappan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Då gick mannen till attack. Först med slag, sedan med sparkar och strypgrepp. Misshandeln upphörde inte förrän tidningsbudet lyckades fly ut ur huset. När polisen kom till platsen fanns det blodstänk i trapphuset.

Misshandeln ägde rum i mars 2020. Mannen har senare dömts till tre månaders fängelse av Göteborgs tingsrätt. En dom som även fastställts i hovrätten.

Den 44-årige mannen överklagade till Högsta Domstolen, men HD sade nej till att ta upp fallet.

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

Nu vill mannens hyresvärd säga upp hans hyreskontrakt. Flera grannar blev vittne till den oprovocerade misshandeln och uppger att de är mycket rädda för mannen.

Annons

I hyresnämnden hävdar värden att mannen också stört genom högljudda bråk i sitt hem. Han ska även ha sovit i husets källare flera gånger, och vid ett tillfälle rakat sig och bajsat på källargolvet. Grannarna som mött honom i källaren har blivit rädda.

Hyresvärden hävdar också att mannen har uppträtt aggressivt mot Störningsjouren i samband med att han blivit ombedd att tömma sitt källarförråd. Slutligen anklagas han för att ha stulit en grannes tvättid.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Mannen nekar till alla anklagelser. Han hävdar även att domarna om misshandel är felaktiga och att han bara försvarat sig.

Hyresnämnden i Göteborg slår fast att värden inte kan backa upp anklagelserna om bråk i lägenheten eller angående mannens beteende i källaren och gentemot Störningsjouren. De uppgifterna är alltför vaga.

När det gäller misshandeln av tidningsbudet finns det däremot domar i både tingsrätt och hovrätt att luta sig mot.

Hyresnämnden anser att mannen har åsidosatt sina skyldigheter som hyresgäst genom attacken. Det är förståeligt att grannarna är rädda för honom, skriver hyresnämnden i sitt beslut. ”I synnerhet då händelsen kan uppfattas som att hans aggression hade kunnat riktas mot vem som helst som råkat befinna sig i trapphuset.”

Annons

Mannen och hans ombud Hyresgästföreningen hävdar att värden borde komma med en rättelseanmaning innan någon sägs upp. Men hyresnämnden skriver att det rimligen inte kan krävas en rättelseanmaning ”om att inte allvarligt misshandla fler personer som går i trapphuset.”

Mannens fyra barn bor med honom i lägenheten. Hela familjen blir hemlös om kontraktet sägs upp och mannen vädjar om att detta inte ska ske. Han har även tänkt ansöka om att få avtjäna sitt fängelsestraff med fotboja i hemmet, men det kommer inte att vara möjligt om han inte har någon lägenhet.

Hyresnämnden anser dock att misshandeln i trapphuset är en så allvarlig händelse att kontraktet ska sägas upp, trots att det går ut över hela familjen.

Mannen har överklagat beslut till Svea hovrätt.

Läs också Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor Hos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.