Annons

Gammal hyresgäst svårare säga upp

Göteborg Det är svårt att säga upp en 95-årig hyresgäst – även om en tidsbegränsning på förhand bestämts. Är man riktigt ålderstigen bedöms man vara särskilt beroende av sitt boende.

För 21 år sedan flyttade den nu 95-åriga kvinnan in i den undre våningen av ett tvåfamiljshus i Göteborg. Två år senare köpte en familj hela fastigheten och flyttade själva in i det övre planet. Den nya familjens plan var att deras blivande barn så småningom skulle ta över undervåningen i huset, vilket de informerade kvinnan om.

I fjol kom så beskedet. Familjens äldsta dotter, som hunnit fylla 23 år, skulle snart bli av med sitt andrahandskontrakt och behövde därför någonstans att bo tillsammans med sin pojkvän.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Familjen hade dessutom börjat bekymrat sig över 95-åringens kapacitet att bo själv, efter att hon vid ett tillfälle glömt att stänga av spisen och vid ett annat tillfälle låtit bli att berätta om att toalettstolen stod och läckte – något som de ansåg ledde till en vattenskada i tvättstugan.

Hyresvärdens åsikt var med andra ord att åldringen åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst borde flytta till ett anpassat boende.

Hyresnämnden i Göteborg visade sig dock vara av annan mening. Trots att en hyresgäst normalt sett inte har samma rätt till förlängning av kontraktet i ett hus som värden betraktar som sin framtida bostad anses 95-åringen inte ha fått tillräckligt med tid att förbereda en flytt. Familjens sammanvägda intressen av bostaden överväger enligt nämnden heller inte kvinnans behov att bo kvar.

Annons
Läs ocksåÖvikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Familjen nöjde sig inte med beskedet och vände sig till hovrätten – som också väljer att ta 95-åringens parti. Domstolen anser att det saknas bevis för att kvinnan slarvat och orsakat en vattenskada, och hon ska därför få fortsätta hyra till samma villkor som förut.   

Thomas Saglind, jurist på Hyresgästföreningen, berättar att det är vanligt att ta hänsyn till en persons höga ålder i en situation då värden vill säga upp kontraktet.

– Det är en omständighet som har betydelse och väger till dennes fördel. Det kan vara en ganska omständlig procedur att flytta, och personens hälsotillstånd spelar in i domstolens bedömning.

Läs ocksåFusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarnaLånga bostadsköer öppnar upp för bostadsfusk.

  

Annons

 

Läs vår tidigare artikel: Nej till att säga upp 95-åring

Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.