Gislavedshus vd sparkas med omedelbar verkan

Ullared AB Gislavedshus vd har sparkats på oklara grunder. – Jag vet fortfarande inte varför, säger Stanley Guldmyr. Han är kritisk till tillvägagångssättet och till hur kommunledning toppstyr bolaget.

 

Det var under en presskonferens den 17 mars som bolagets ordförande Inga-Lill Svanberg (S) berättade att det krävs en ny ledning för att lyckas med framtida uppdrag. Hon betonade att Stanley Guldmyr har gjort ett gott arbete och bidragit till ett välskött kommunalt bolag. För Stanley Guldmyr kom uppsägningen som en chock.

Läs ocksåEfter skandalen: Kommunala storvärdens vd sparkas – får fallskärm på 2,4 miljoner kronorBostadsbolagets sparkade vd Pontus Werlinder får en fallskärm på upp till 2,4 miljoner kronor. "Jag förstår att det sticker i ögonen", säger styrelsens ordförande Anna Hejdenberg Stoltz.

– De kom in mitt under ett möte och krävde att jag skulle lämna ifrån mig telefon, nycklar och tjänstebil omedelbart. Styrelsen har rätt att byta ut vd:n, men varför de valde att göra det på det här sättet gör mig förbannad, säger Stanley som i och med uppsägningen blev arbetsbefriad med omedelbar verkan och fick lämna arbetet samma dag.

Inga-Lill Svanberg (S), AB Gislavedshus ordförande, vill inte prata med Hem och Hyra. Men hon kommenterar uppsägningen via ett e-postmeddelande. Där skriver hon att det är fullt normalt att en vd entledigas omedelbart vid uppsägning.

– Bolaget står inför en omorganisation och vi går in i ett nytt arbetssätt nu. Då kräver det en ledning som kan jobba på det sättet, skriver Inga-Lill Svanberg.

Läs ocksåStjärnan åker ut från Östermalmslägenhet: ”larmade inte om fuktskada”Mögel i skådespelerskans lägenhet.

Stanley Guldmyr känner självförtroende i att han har gjort ett gott arbete under sin tioåriga period som vd.

– Tillsammans med tidigare styrelse har jag bidragit för att tillvarata bolagets bästa för att få ekonomisk balans med utrymme för nybyggnation, renovering av äldre lägenhetsbestånd och konkurens kraftiga hyror.

Han är kritiskt till kommunledningen, kommundirektören Malin Aronsson och Marie Johansson (S), ordförande i Gislaveds kommunhus AB.

Läs ocksåDå kan värden gå in hos dig och fotografera – utan att du är hemmaEn delad bild. En nyckel som sätts i ett lås. En närbild på en fotolins.

– Efter det senaste valet vill ägarna bestämma mer fast det finns styrelser tillsatta för att driva bolagen. Den nya styrelsen i Gislavedshus har gett efter för kommunledningens direktiv, även om det inte varit affärsmässigt och till nackdel för bolaget och hyresgästerna, menar han. Till exempel drev kommunledningen igenom Statens Bostadsomvandling (SBO) och projektet Malmgatan 17 i Smålandsstenar utan formella beslut på bolagsstämma.

Han menar att kommunledningen vill använda de kommunala bolagen som ”mjölkkor” som ska finansiera oplanerade kommunala projekt och fylla hål i kommunkassan. Att han har opponerat sig mot kommunledningens metoder, har gjort att han blivit obekväm i organisationen, tror han.

– Våra hyresgäster betalar skatt och ska inte dubbelbeskattas genom att kommunen ålägger Gislavedshus att genomföra projekt som gynnar kommunen som helhet, men som i förlängningen tvingar oss till allt högre hyreshöjningar och våra hyresgäster blir då än mer drabbade. Att våra hyresgäster ska bekosta åtgärder som är skattekollektivets ansvar är rent av olagligt.

Hem och Hyra har flera gånger sökt Marie Johansson (S) för en kommentar.

Läs också Så ska hyresgästernas trygghet bli en valfråga: ” Vi står vid ett vägskäl” Tvåbarnspappa uppgav fel adress - sägs upp efter fusket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.