Annons

Gislavedshus vd sparkas med omedelbar verkan

Ullared AB Gislavedshus vd har sparkats på oklara grunder. – Jag vet fortfarande inte varför, säger Stanley Guldmyr. Han är kritisk till tillvägagångssättet och till hur kommunledning toppstyr bolaget.

 

Det var under en presskonferens den 17 mars som bolagets ordförande Inga-Lill Svanberg (S) berättade att det krävs en ny ledning för att lyckas med framtida uppdrag. Hon betonade att Stanley Guldmyr har gjort ett gott arbete och bidragit till ett välskött kommunalt bolag. För Stanley Guldmyr kom uppsägningen som en chock.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De kom in mitt under ett möte och krävde att jag skulle lämna ifrån mig telefon, nycklar och tjänstebil omedelbart. Styrelsen har rätt att byta ut vd:n, men varför de valde att göra det på det här sättet gör mig förbannad, säger Stanley som i och med uppsägningen blev arbetsbefriad med omedelbar verkan och fick lämna arbetet samma dag.

Inga-Lill Svanberg (S), AB Gislavedshus ordförande, vill inte prata med Hem och Hyra. Men hon kommenterar uppsägningen via ett e-postmeddelande. Där skriver hon att det är fullt normalt att en vd entledigas omedelbart vid uppsägning.

– Bolaget står inför en omorganisation och vi går in i ett nytt arbetssätt nu. Då kräver det en ledning som kan jobba på det sättet, skriver Inga-Lill Svanberg.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Stanley Guldmyr känner självförtroende i att han har gjort ett gott arbete under sin tioåriga period som vd.

– Tillsammans med tidigare styrelse har jag bidragit för att tillvarata bolagets bästa för att få ekonomisk balans med utrymme för nybyggnation, renovering av äldre lägenhetsbestånd och konkurens kraftiga hyror.

Han är kritiskt till kommunledningen, kommundirektören Malin Aronsson och Marie Johansson (S), ordförande i Gislaveds kommunhus AB.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

– Efter det senaste valet vill ägarna bestämma mer fast det finns styrelser tillsatta för att driva bolagen. Den nya styrelsen i Gislavedshus har gett efter för kommunledningens direktiv, även om det inte varit affärsmässigt och till nackdel för bolaget och hyresgästerna, menar han. Till exempel drev kommunledningen igenom Statens Bostadsomvandling (SBO) och projektet Malmgatan 17 i Smålandsstenar utan formella beslut på bolagsstämma.

Annons

Han menar att kommunledningen vill använda de kommunala bolagen som ”mjölkkor” som ska finansiera oplanerade kommunala projekt och fylla hål i kommunkassan. Att han har opponerat sig mot kommunledningens metoder, har gjort att han blivit obekväm i organisationen, tror han.

– Våra hyresgäster betalar skatt och ska inte dubbelbeskattas genom att kommunen ålägger Gislavedshus att genomföra projekt som gynnar kommunen som helhet, men som i förlängningen tvingar oss till allt högre hyreshöjningar och våra hyresgäster blir då än mer drabbade. Att våra hyresgäster ska bekosta åtgärder som är skattekollektivets ansvar är rent av olagligt.

Hem och Hyra har flera gånger sökt Marie Johansson (S) för en kommentar.

Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.